IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите срещу Русия оскъпяват "Южен поток" с още 7,5 млрд. евро

Цената се повишава с 50% заради поскъпването на заемния капитал, от който „Газпром“ се нуждае за изграждането на проекта

11:38 | 10.10.14 г. 54
Санкциите срещу Русия оскъпяват "Южен поток" с още 7,5 млрд. евро

Още 7,5 млрд. евро ще бъдат необходими за реализацията на газопровода „Южен поток“, изчисляват от „Газпром“. Причината за увеличението на цената от 50% са санкциите, наложени срещу Русия, пише руското издание Газета.ru.

Заради санкциите, наложени от САЩ и ЕС, заемният капитал, от който „Газпром“ се нуждае, за да изгради проекта, е поскъпнал. „Газпром“ вече пострада от ограниченията – не успя да намери 520 млн. долара за изграждането на нов химически комплекс в Нови Уренгой, коментират финансови анализатори, цитирани от онлайн изданието.

Досега разчетите показваха, че цената на „Южен поток“ е около 16 млрд. евро, но от газовия гигант коментираха, че това е само прогнозна цена, която може да търпи корекции. Българският участък се изчисляваше на 3,5 млрд. евро, или почти половината от сумата, отделена за сухопътното трасе – към 6 млрд. евро.

Че ще има промяна в предварителните изчисления, стана ясно още при подписването на договора за изграждане на съоръжението в Сърбия. Тогава беше разпространено, че ще бъдат необходими към 2,1 млрд. евро за реализацията на проекта в западната ни съседка. Предварителните разчети бяха за по-ниска стойност. 

Новите изчисления на „Газпром“ сочат, че цената на „Южен поток“ вече е 23,5 млрд. евро, като 14 млрд. евро ще струва само морската част на трасето (досегашната цена беше 10 млрд. евро). Изграждането на газопровода на сушата ще коства вече 9,5 млрд. евро.

От руското издание напомнят и един интересен факт – при първите планове за изграждането на новите тръби за доставка на руски газ в Европа от „Газпром“ са назовали стойност на проекта от 25 млрд. евро. После директорът на газовия гигант Алексей Милер „внезапно е свалил цената до 8,6 млрд. евро“.

Руските експерти отбелязват още и нежеланието на ЕС да признае „Южен поток“ като приоритетен проект за общността, дори и на фона на кризата в отношенията между Русия и Украйна. Досега „Газпром“ не може да договори с Брюксел условията, по които ще функционира газопроводът, пише още Газета.ru

От средата на юни Киев не получава природен газ директно от „Газпром“ заради натрупани задължения. Двете страни все още не могат да се разберат за размера им.

Опасенията са, че при това положение може да бъде повторена кризата от началото на 2009 година, когато Москва обвини Украйна, че заделя от доставките, предназначени за европейските клиенти на „Газпром“ и спря целия поток за Европа до изясняване на ситуацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

52
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
да, прав си, приемам корекцията и се извинявам...обърках печенегските нашествия и си мислех за друго време(малко по-рано)...Гледай как се прави-като изръсиш някоя глупост си я признаваш и се извиняваш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 7 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 9 години
Календар ти наистина си много объркан. Светослав напада България, подкупен от византийският император. Основните му сили са варяги(викинги) и затова ни разгромяват. Българите заплащат на печенегите да направят набег срещу Киев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
ами те по начало са група от племена(което важи май за всичките долуизброени). В Русия има печенегско малцинство, но не знам дали е признато. В интерес на истината имат дълга история, грубо колкото нашата. Как да е-по едно време даже се бият на страната на османците. Единственото доказателство, което мога да приведа(щото сега погледнах и според уики съм в грешка, а се басирам, че не съм) е оня филм на бтв за нашите корени(не коментирам филма, според мен беше пародия). Там имаше един пич, дето като разбра, че има българска делегация отиде при журналист и му се извини, защото знаел какво неговият народ е направил на нашият. Те той беше печенег. И в същност е прав, щото Светослав ни е клал с помощта на печенегите. Но да не ставаме заядливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Сподели къде, не че не ти вярвам,стана ми любопитно просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
не, не...аз за това казах, че за печенегите не си прав. Има хора живи към днешна дата с печенегско съзнание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Принципно съм съгласен в нас сигурно има кръв и от трите изброени народа, като и от много други.. Но все пак съм прав, че и трите народа са изчезнали, или да го кажем така.. претопени и асимилирани от други, по жизнени и приспособими :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
за печенегите не си прав. Даже и за аварите и куманите имам основание да споря-има по-добри примери, щото в същност има съвременни нации, които част от тях са кумани и/или авари. Например българската. Но това е друга тема, може би не в контекста в който ти върви разговора с Мави. Сиреч-може и така да се погледне, все едно си прав за аварите и куманите. В Горно Павликене който срещнеш вероятно има куманска кръв. Но не и самосъзнание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
в същност-от "слово" идва славяни. Ама съм сигурен, че ти и за това ще намериш опровержение:) Нещо както все едно снощи викаше, че Аслан Дервишооглу бил рекъл някакви неща, щото Джендо Далакчиев го бил казал. Доказателства-нула. Как да е. Да знаеш-готите са се смятали за наследници на гетите, които пък са категорично тракийски племена, а пък тая глупост с тевтонците даже не знам дали да я коментирам...няма такъв етнос, драги,а и не е имало и не знам от къде ти е хрумнала. Има Тевтонски орден, който в апогея си образува нещо като държавно обединение. Ама това е все едно да кажеш, че 10% сме темплиери, или хоспиталиери, или йезуити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 9 години
Забравяте "изчезналите" траки! съветските учени и техните български слуги, за да направят място на "морето" от славяни заличиха траките. Всъщност генетичните изследвания показват, че сме траки(до 40% според различните изследвания) 14% славяни и 10% тевтонци(от готите опазил бог). Ами само 14% славянска(робска от аглийското slav) кръв, но надвика останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Мога, даже няколко, но не това е въпроса - авари, печенеги, кумани.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още