IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Центргаз" ще построи сръбския участък от "Южен поток"

Дъщерната компания на "Газпром" ще трябва да възлага части от работата на сръбски изпълнители, предвиждат условията на договора

16:16 | 09.07.14 г.
"Центргаз" ще построи сръбския участък от "Южен поток"

Дъщерната компания на „Газпром“ „Центргаз“ беше избрана за цялостен изпълнител на проекта „Южен поток“ на територията на Сърбия, съобщава руският газов гигант. Първите количества газ по тръбата ще пристигнат в Сърбия към края на 2016 година.

„Центргаз“ ще се заеме с проектирането, доставката на оборудването и материалите, строително-монтажните работи, обучението на персонала и въвеждането в експлоатация на съоръжението.

Според условията на подписания договор за реализацията на отделните видове работи ще бъдат привличани за подизпълнители сръбски компании. Стойността на подписания договор възлиза на около 2,1 млрд. евро, посочва държавната компания Srbijagas.  

Търгът за избор на цялостен изпълнител на „Южен поток“ в Сърбия беше открит през март 2014 година. В процедурата участваха четири компании от Русия и Сърбия, допълва още „Газпром“. Повече подробности относно параметрите на подписаното споразумение обаче не бяха дадени.

За строителството и експлоатацията на газопровода в Сърбия ще отговаря съвместната проектна компания South Stream d.o.o, управлявана от „Газпром“ (51% от капитала) и Srbijagas (49% от капитала). Компанията беше регистрирана през 2012 година, когато Сърбия се присъедини към проекта. Тогава беше обявено, че изграждането на „Южен поток“ в страната ще доведе до 1,5 млрд. евро преки инвестиции и ще открие над 2,2 хил. работни места.

Дължината на участъка от газопровода през сръбска територия е 422 километра. Предвидени са няколко отклонения, включително и за Хърватия. През миналата година Хърватия подписа план за действие с „Газпром“ за развитието на проекта, но така и не се стигна до създаването на съвместна проектна компания. Днес шефът на газовия гигант Алексей Милер пристигна на посещение в страната, където ще разговаря с президента Иво Йосипович и премиера Зоран Миланович, съобщи БНР.

Освен за газопровода, Милер ще разговаря и за руското участие в проучването и експлоатацията на петрол и газ в Хърватия. Страната обяви търг за проучване и експлоатация на залежите в Адриатическо море, към които от „Газпром“ проявяват интерес.

За това, че „Центргаз“ ще построи сръбския участък от „Южен поток“ се заговори още преди седмица. Тогава източници на руското издание „Ведомости“ коментираха, че има вариант на компанията да бъде възложено и строителството на газопровода в България.

Припомняме, че България спря развитието на проекта заради наказателна процедура от страна на Европейската комисия. Брюксел изказва опасения, че проведената процедура за избор на изпълнител в България е била непрозрачна и не е бил даден равен достъп на компаниите до търга.

У нас търгът беше спечелен от „Стройтрансгаз“, която е собственост на руския милиардер Генадий Тимченко. Неговото име попадна в черния списък на САЩ, изготвен във връзка с анексирането на Крим. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още