IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите срещу Русия оскъпяват "Южен поток" с още 7,5 млрд. евро

Цената се повишава с 50% заради поскъпването на заемния капитал, от който „Газпром“ се нуждае за изграждането на проекта

11:38 | 10.10.14 г. 54
Санкциите срещу Русия оскъпяват "Южен поток" с още 7,5 млрд. евро

Още 7,5 млрд. евро ще бъдат необходими за реализацията на газопровода „Южен поток“, изчисляват от „Газпром“. Причината за увеличението на цената от 50% са санкциите, наложени срещу Русия, пише руското издание Газета.ru.

Заради санкциите, наложени от САЩ и ЕС, заемният капитал, от който „Газпром“ се нуждае, за да изгради проекта, е поскъпнал. „Газпром“ вече пострада от ограниченията – не успя да намери 520 млн. долара за изграждането на нов химически комплекс в Нови Уренгой, коментират финансови анализатори, цитирани от онлайн изданието.

Досега разчетите показваха, че цената на „Южен поток“ е около 16 млрд. евро, но от газовия гигант коментираха, че това е само прогнозна цена, която може да търпи корекции. Българският участък се изчисляваше на 3,5 млрд. евро, или почти половината от сумата, отделена за сухопътното трасе – към 6 млрд. евро.

Че ще има промяна в предварителните изчисления, стана ясно още при подписването на договора за изграждане на съоръжението в Сърбия. Тогава беше разпространено, че ще бъдат необходими към 2,1 млрд. евро за реализацията на проекта в западната ни съседка. Предварителните разчети бяха за по-ниска стойност. 

Новите изчисления на „Газпром“ сочат, че цената на „Южен поток“ вече е 23,5 млрд. евро, като 14 млрд. евро ще струва само морската част на трасето (досегашната цена беше 10 млрд. евро). Изграждането на газопровода на сушата ще коства вече 9,5 млрд. евро.

От руското издание напомнят и един интересен факт – при първите планове за изграждането на новите тръби за доставка на руски газ в Европа от „Газпром“ са назовали стойност на проекта от 25 млрд. евро. После директорът на газовия гигант Алексей Милер „внезапно е свалил цената до 8,6 млрд. евро“.

Руските експерти отбелязват още и нежеланието на ЕС да признае „Южен поток“ като приоритетен проект за общността, дори и на фона на кризата в отношенията между Русия и Украйна. Досега „Газпром“ не може да договори с Брюксел условията, по които ще функционира газопроводът, пише още Газета.ru

От средата на юни Киев не получава природен газ директно от „Газпром“ заради натрупани задължения. Двете страни все още не могат да се разберат за размера им.

Опасенията са, че при това положение може да бъде повторена кризата от началото на 2009 година, когато Москва обвини Украйна, че заделя от доставките, предназначени за европейските клиенти на „Газпром“ и спря целия поток за Европа до изясняване на ситуацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

42
rate up comment 8 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 9 години
Mavi *** и всички останали ***, моля уведомете ме когато ще рутите долара. Заложил съм на САЩ и засега играя и пИчеля. Страх ме е да не се наиграя. Така, че преди да предприемете смъртоносните за Америка действия, моля Ви свирнете! PS Изумен съм колко "умни непотребности" има в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Btw, можеш ли да посочиш някой народ от времето на нашето летоброене, който да не е оцелял, та ние да сме толкова корави? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
оцеляващ не е инатлив-оцеляващ е бил тоя, дето в края на 18ти и началото на 19ти век се е правил на грък, щото са имали по-силно лоби. Това не е инатлив...инатливи са били тия, дето гръцките андарти са ги колили и бесели ама на тях не им е дремело. Имай предвид нещо друго-от това уравнение вадя северозапада и пернишко-там са инатливи и жилави:)А подготвен и жилав е различно също-жилав е тоя, дето неподготвен попада във виелица и върви 30 км без да умре до най-близката хижа. Подготвен е тоя, който проверява по точката, че ще има виелица и не тръгва никъде:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
знаеш ли...ако сбъркаме позицията си в тия ни геополитически проекти, като ЮП можеш да си сигурен, че именно щото не сме инати и не сме жилави всяка втора пръдла, дето си мечтае за отхапана ябълка в джоба и мерник на колата ще се е изнесла със скоростта на самолета с който ще излита. И всеки втори малък ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
за 36ти коментар и описанието ти за Българина, напълно те подрепям и мисля точно същото.. Просто замести оцеляващ с инатлив. и подготвен с жилав. Не казавам,ч е са синоними, но в контекста на отговора ми към Мави, ми се връзваха по добре на тезата. Това е. Да не се хващаме сега за буквите моля..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
За статията-не знам кво се учудвате. ЮП и аз мисля, че ще се строи. Цялата игра е(според мен и това ми мнение търпи развитие в бъдеще), че американците трябва някак си да избият фиаското в Украйна и това ще е от тия транзитни такси, които все още си прибират. Избягвайте да ми казвате, как отрязването на посредника е лошо за нас. Още повече, че тоя посредник не е много стабилен политически, просто щото си има гражданска война там. А за цената на ЮП-колкото повече се дърпаме, толкова повече ще скача тая цена и това не е странно или пък нелогично. Но да се спре ЮП ще се окаже вероятно по-скъпо от колкото ако се направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Тук мога да ти изсипя един трактат-да се живее е било по-добре тук(от икономическа гледна точка) от колкото примерно в Русия или Франция. Исторически корави народи са виетнамците, руснаците, до някъде японците, исторически погледнато и норвежците са там(те до откриването на петрола са си на практика бедни), арабите/бедуините, корейците, афганистанците, не на последно място евреите и...бе трябва да се замисля, но няма нито един балкански народ. Да знаеш-сега не издържахме 10 год да се измъкнем от мизерията и нашите хора нямаха търпение(и още нямат) да се пренесат някъде на запад с което много повече задълбочиха проблемите, вместо от инат да останат тук и тук да постигнат нещо. Това не е единственият път, когато българи са се изнасяли или са се правили на други народности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Айде сега недей и ти. Говоря ти от историческа, не само от физическа гледна точка. Няма нужда да водим тоя разговор през какви исторически, социални и всякакви перипетии сме минали както народ и оше ни има. А ако гледаме чисто природните условия.. хайде. добре.. една част от населението им е свикнала с кучия студ в Сибир. Но и пък при нас също е ставало доста судено, макар и не чак толкова колкото там.... Ама да ти кажа.. не е толкова страшно.. В Новосибирск при жената съм бил на -48С.. трае се, щото там няма вятър и добре облечен съм се чувставал както тук при -15-20...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
не, не...не ги гледай така нещата. Щото в тоя дух германците стават това, което са преди 150 години, на англичаните тренда им е надолу от поне сто, французите от след Наполеон също са само надолу, италианците имат държава и те...ако не се лъжа от едни 130 год. насам и да не продължавам щото мисля, схвана идеята. А като народопсихология "коравият" българин и "инатлив" такъв ми е интересно кога точно исторически е бил такъв...Българите са изключително талантливи, адски интелигентни(в широкият прочит на думата, а не като IQ, щото там се някъде у средата на класацията), крайно практични, но са индивидуалисти, песимисти и мрънкала. Което ги прави оцеляващи и подготвени, но не и инатливи и жилави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
само един въпрос-американците заложиха ли на естественият подбор(за който аз гласувам с две ръце)?И на мен ми изглеждаш прекален оптимист, без да се сърдиш. Освен това не знам къде видя храните да са евтини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още