IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски медии все по-ясно чертаят пътя на "Южен поток", заобикаляйки България

Газопроводът може да премине през Турция и Гърция, макар и позицията на Атина за тази идея да не е ясна, сочат публикации

11:45 | 25.08.14 г. 8
<p>
	Пътят на &quot;Южен поток&quot;. Изображение: <em>Газпром</em></p>

Пътят на "Южен поток". Изображение: Газпром

В Русия все по-отчетливо се коментира идеята „Южен поток“ да заобиколи България и да премине през територията на Турция и Гърция. Преди броени дни в свой материал „Взгляд“ направи анализ на възможните трасета на тръбите. Днес в „Независимия газета“ с още по-голяма доза сигурност се съобщава, че проектът може и да заобиколи България.

През миналата седмица окончателно стана ясно, че „Южен поток“ няма да минава през Украйна, пише изданието и допълва още, че българският енергиен министър Васил Щонов е наредил на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да прекрати действията по реализацията на проекта, включително и провеждането на процедури и сключването на договори.

„Докато проектът не отговори на изискванията на ЕК, той ще остане замразен“, цитират от изданието думите на Щонов.

„Преговорите между Москва и Европейската комисия (ЕК) по проекта обаче фактически са прекратени, а европейските чиновници очакват Москва да отстъпи и да предложи някакъв компромис“, допълва още „Независимия газета“.

Изданието посочва обаче, че Русия може и да има други планове в тази ситуация. Вместо да търси споразумение с Брюксел, Москва чертае нови маршрути на газопровода и един от тях е през Турция и Гърция. Турция подкрепя подобна идея, но остава въпросът с Гърция. "Съгласна ли ще бъде Атина, която защитава своите интереси по-настойчиво, отколкото България?“, пита „Независимия газета“.

Авторите не изключват Европа да се активизира и да даде одобрение на проекта, ако през есента или зимата бъде преустановен транзитът на руски газ през Украйна. За Киев такава перспектива не е изгодна и страната се опитва да се представи като надежден партньор на европейците. Но ако през зимата Украйна започне да заделя от транзита, ще й бъде трудно да играе подобна роля, обяснява още руското издание.

Припомняме, че подобно беше развитието на кризата с доставките на природен газ през 2009 година. Тогава заради спор за задълженията и цената на природния газ за Украйна Русия спря доставките за страната. Няколко дни по-късно Москва обвини Киев, че присвоява количества от транзита за Европа и „врътна кранчето" за всички европейски клиенти.

Именно тази криза даде тласък на строителството на „Северен поток“. Тогава обаче „Газпром“ надлежно поиска от Брюксел изключение от правилата и го получи. Така проектът беше реализиран, въпреки че е в нарушение на редица изисквания на европейското енергийно законодателство.

Ситуацията около „Южен поток“ е подобна, но в този случай руският газов гигант не отстъпва от позицията си, че проектът е международен и не трябва да се съобразява с европейските правила, макар че преминава изключително през територията на държави от ЕС. Затова и се водят преговори на ниво експерти между ЕК и Москва, които трябва да направят газопровода приемлив за Брюксел.

Именно тези преговори визира „Независимия газета“, коментирайки спирането на работата по газопровода у нас. Причината проектът да бъде замразен от българските власти обаче е началото на наказателна процедура от страна на ЕК срещу България. Чиновниците визират не толкова несъответствието на плановете за изграждането на газопровода с Третия либерализационен пакет, колкото непрозрачната процедура за избор на изпълнител на обекта.

България вече изпрати своите аргументи в Брюксел и очакванията са до есента да има становище от ЕК по отношение на тази наказателна процедура. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Абе пич, де го тоз чужд газопровод ? Що го няма вече 25г. ? Де го прехваления Набуко ? Само в операта. Като е толкова зор - постройте 2 газопровода. Пуснете ЮП, пък после им ударете едни такси и глоби, че не пускат друг до тръбата. Само дето друг просто няма ! Важното е да се запази украинската тръба, щото едни американски другаре са решили да печелят само те от нея... По същия начин Бакърджията твърдеше, че синия поток нямало да го бъде - кв'о стана ? Тече си и ние НЕ печелим нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
А нещо за изтегления заем и мълниеносно похарчените средства нещо някой пише ли? А за лихвите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 години
Целта на Южен Паток винаги е била да запуши изграждането ЧУЖД газопровод от юг а не толкова да изолира Украйна . Защо според теб и е на Русия да харчи милиарди за да можела да достави газ на Южна Европа ? Виж страните през който минава Южен Поток - те са незначителни като потребление на газ : България , Сърбия , Унгария . Едва Австрия и Италия имат сериозно потребление , но Австрия има достъп по Северен Поток , а Италия е най големия вносител на газ от Алжир !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 9 години
Да не говорим че Гърция е доста по наведена пред ЕС от Бг !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Като гледам така картата, маршрут през Крим и Румъния е по-изгоден. На нас и без това не ни трябва, пък ако ни затрябва ще префърлим една тръба през Дунава. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Ха ха. Гърция, която брани повече интересите си. Няма бранене на интереси тук има ЕК и процедури. ЕК ще нацепи и на Гърция същите условия и преговорите с ЕК ще са все така замразени.Да почват да копат към Албания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
deant
преди 9 години
значи нито ще сме независими от Русия нито от Украйна. Щеше да е хубаво поне от едното да сме независими...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 23
Jorkata
преди 9 години
Можеше да имаме поне един стратегически ресурс в България... ама май пак ще духаме супата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още