IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сянката на газовата криза отново надвисва над Европа

Украйна и Русия отново спорят за размера на задълженията за доставения природен газ

08:22 | 10.05.14 г. 4
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

От следващия месец Газпром ще изисква предварително заплащане на доставките на природен газ от Украйна, съобщи енергийният министър на Русия Александър Новак, цитиран от ИТАР ТАСС.

Това на практика означава, че Украйна ще получи такива количества газ, за каквито плати до края на предходния месец, или до 31 май Киев трябва да заяви и плати природния газ, който ще получи през юни.

От месеци Украйна не плаща за доставките на природен газ. Така се стигна и до активирането на клауза в договора с „Нафтогаз Украины”, коментира още Новак. Общо задълженията на Украйна към „Газпром” са в размер на 3,5 млрд. долара.

Тази сума обаче се оспорва от Киев. Премиерът Арсений Яценюк нееднократно коментира, че страната ще плати в рамките на няколко дни своите задължения, но при цената, договорена в края на 2013 година.

Тогава сваленият украински президент Виктор Янукович се споразумя с руския си колега Владимир Путин за намаление на цената на газа с 33% до 268,50 долара за хиляда кубични метра. Това понижение обаче беше обвързано със задължение на Киев постепенно да изчисти дълговете си към газовата компания на Русия, а беше постигнато седмици след като Янукович отказа да подпише споразумение с ЕС.

От 1 април обаче Москва отчете, че Украйна не плаща своите задължения и затова и договорките отпадат и цената беше повишена с 80% до 485 долара за хиляда куб. метра. С анексирането на Крим Русия си спести и още една отстъпка – от 100 долара за хиляда куб. метра заради присъствието на руски военни в региона. Тази отстъпка беше договорена през 2010 година.

Газовата криза от 2009 година

Но да се върнем към обстоятелствата по време на газовата криза от 2009 година. Тогава голяма част от Европа остана без доставки, след като Русия спря кранчето на газа. Седмици наред преди това Москва и Киев спореха какви са дълговете на Украйна към „Газпром”.

Заради липса на консенсус газовият гигант взе решение да спре доставките за Украйна. Но само няколко дни по-късно Москва обвини Киев, че краде от количествата, предназначени за Европа, които транзитно преминават през територията на страната, и до изясняване на обстоятелствата спря изцяло доставките на природен газ през газопровода.

И така, в газовата война между Украйна и Русия, сред жертвите се оказаха европейските държави, защото към 30% от природния газ, използван от Европа, идва от Русия. За повечето държави от бившия социалистически блок, сред които и България, тогава 100% от суровината преминаваше през Украйна.

Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Kosto
преди 9 години
Ама има ли изненадани? Това вече е изненадващо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
"Крадат"? То добре, че на запад не крадат. Отиват и си вземат.Докато на Изток сключват договор след референдум измежду онези, от които са "откраднали земята".Щото тази земя не са я имали в Киев. Тя си е там откога съществува.И те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
Няма нищо страшно. Кражбата е национален спорт за всички управници през всички времена в Украйна. До сега крадяха по малко. , но от сега нататък ще е по много , но нали ще страдаме ние, а не братска Германия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още