IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите срещу Русия оскъпяват "Южен поток" с още 7,5 млрд. евро

Цената се повишава с 50% заради поскъпването на заемния капитал, от който „Газпром“ се нуждае за изграждането на проекта

11:38 | 10.10.14 г. 54
Санкциите срещу Русия оскъпяват "Южен поток" с още 7,5 млрд. евро

Още 7,5 млрд. евро ще бъдат необходими за реализацията на газопровода „Южен поток“, изчисляват от „Газпром“. Причината за увеличението на цената от 50% са санкциите, наложени срещу Русия, пише руското издание Газета.ru.

Заради санкциите, наложени от САЩ и ЕС, заемният капитал, от който „Газпром“ се нуждае, за да изгради проекта, е поскъпнал. „Газпром“ вече пострада от ограниченията – не успя да намери 520 млн. долара за изграждането на нов химически комплекс в Нови Уренгой, коментират финансови анализатори, цитирани от онлайн изданието.

Досега разчетите показваха, че цената на „Южен поток“ е около 16 млрд. евро, но от газовия гигант коментираха, че това е само прогнозна цена, която може да търпи корекции. Българският участък се изчисляваше на 3,5 млрд. евро, или почти половината от сумата, отделена за сухопътното трасе – към 6 млрд. евро.

Че ще има промяна в предварителните изчисления, стана ясно още при подписването на договора за изграждане на съоръжението в Сърбия. Тогава беше разпространено, че ще бъдат необходими към 2,1 млрд. евро за реализацията на проекта в западната ни съседка. Предварителните разчети бяха за по-ниска стойност. 

Новите изчисления на „Газпром“ сочат, че цената на „Южен поток“ вече е 23,5 млрд. евро, като 14 млрд. евро ще струва само морската част на трасето (досегашната цена беше 10 млрд. евро). Изграждането на газопровода на сушата ще коства вече 9,5 млрд. евро.

От руското издание напомнят и един интересен факт – при първите планове за изграждането на новите тръби за доставка на руски газ в Европа от „Газпром“ са назовали стойност на проекта от 25 млрд. евро. После директорът на газовия гигант Алексей Милер „внезапно е свалил цената до 8,6 млрд. евро“.

Руските експерти отбелязват още и нежеланието на ЕС да признае „Южен поток“ като приоритетен проект за общността, дори и на фона на кризата в отношенията между Русия и Украйна. Досега „Газпром“ не може да договори с Брюксел условията, по които ще функционира газопроводът, пише още Газета.ru

От средата на юни Киев не получава природен газ директно от „Газпром“ заради натрупани задължения. Двете страни все още не могат да се разберат за размера им.

Опасенията са, че при това положение може да бъде повторена кризата от началото на 2009 година, когато Москва обвини Украйна, че заделя от доставките, предназначени за европейските клиенти на „Газпром“ и спря целия поток за Европа до изясняване на ситуацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 11 rate down comment 1
Ironhorse
преди 9 години
Кажи ми моля ти се, каква реформа направи Италия за да не изпадне в подобно положение.Дори гърците волю неволю преструктурираха икономиката и отбелязват растеж.И в крайна сметка, когато един икономически субект фалира, какво става:1. Освобождава пазарна ниша да бъде заета от друг.2. Далият кредита най-много и той да фалира, което води до горното.Ами хайде да не се противопоставяме на естественият подбор, аз не бих заложил срещу него.Пример, преди кризата се купуваха жилища на килограм с минимално финансиране. Ама за какво му е жилището, и дали има възможност да плаща ипотека 20 години, кой ти пита.Сега купувачите са преобладаващо самофинансиращи се и/или с минимално участие със заем, но сметката е къде къде по-вярна, за какво му е аджеба това жилище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 2
Ironhorse
преди 9 години
Радвам се да коментираме, чисто икономическата страна на въпросът ...Може би щеше да си прав, ако периодът, за който говориш наистина е дълъг, но ..!В крайна сметка корпорациите оправиха балансите и повечето си върнаха дадените им държавни заеми.1. САЩ прескочиха трапа с кредитите, като отвързаха кесията. Винаги, ама винаги САЩ са прехвърляли дълговите си проблеми чрез износ на инфлация, като по този начин облагат целия Свят. Не виждам, кое му е по различното сега, като даже си имат пак враг Русия, която накрая ще плати сметката.гледай сега колко е скъп долара, и след година до година и половина къде ще е.2. ЕС така или иначе подходи по-съвсем друг начин, като намали потреблението и ограничи кредитите. Дори за България вече се вижда изчистването на лошите кредити и понижаването им от достигнатият пик през 2012-2014, като истинският им размер, може би никога няма да научим.3. Света не стои на едно място, а се развива. Нима можеш да сравниш икономиката преди 5 години със сегашната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Прекрасно си давам сметка как звучи Тошко, както съм 100% сигурен, че и ти прекрасно схващаш какво имам впревид, но ти е по лесно и удобно да се правиш на *** и да ми развиваш теории от кога и благодарение на кого имаме индустрия..:) Но пак да кажа- ако ще спират руснаците газта на инат - е ние ще оцелеем пък на инат. Щото като народ сме по инат от тях, за добро или лошо. И по жилави. Исторически доказано. И точно мен и да искаш не можеш да ме обвиниш, че искам, мечтая или се кефя руснаците да са зле като народ.:) Затова и ви викам аз на вас путинофили.Щотото за вас,който не е за путин е русофоб. Това да имаш близка историческа, културна и всякаква връзка с един народ, не е, и не може да бъде равно на тотално преклонение пред ръководителя му драги.А за прогнозите.. за едни бабички беше писал.. че се псували нещо за евро изборите..:) И как за сегашните.. щели да изринат секциите :) Е изринаха ги..:) Ама не секциите .. а партията. Като пенсионер - филе Елена ги изринаха:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
http://***.investor.bg/evropa/334/a/loshite-krediti-v-italiia-dostignaha-istoricheski-vryh-prez-avgust-181586/... и не е само Италия с такива "исторически" постижения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 9
trendline
преди 9 години
Да ти имам оптимизма. Европа е на прага на нова рецесия. България съвсем ще даде фира. За нас и Румъния пари няма и няма да има. Дано си го разбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Щом храните са евтини и петролът също, то рано или късно потреблението ще се раздвижи............................Това може би щеше да е логичен сценарий, ако по целия свят не се очертаваше мноооого дълъг период на масови фалити на физ.лица, компании, банки и държави , които вече са се набалбукали с толкова много кредит, че няма как да го връщат;)) ... още повече при едни дефлационни тенденции , за каквито говориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 9
vzhekoff
преди 9 години
Мога да се обзаложа, че в цитирания коридор няма да устиска повече от година, ако изобщо влезе !(говорим за петрола $60-80)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 3
ivan4o555
преди 9 години
До "търговеца" Тодор Калев - Mavi GozТодор Калев, ти нали си българин, какво толкова се хвърляш на амбразурата да браниш чужда държава, която ограбва България?!Или ти плащат за това?Хе-хе хаха,хо хо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 18
Mavi Goz
преди 9 години
Хахаха... не знам дали си даваш сметка как звучи това за 1300-те години, но явно ти харесва, щом го повтаряш с ентусиазъм! хаха!Но за да ти влеза в тона, само ще вметна, че от всички тези 1300 г. само 30 сме имали индустрия и то благодарение на руския газ. Но както каза, ще изкараме и без газ и без индустрия още 1300 че и повече. Хубавото е, че само ние ще си знаем, че ни има, както и в дълги периоди от предишните 1300 г.... хахаха! Но при всички случаи е по-важно руснаците да го закъсат - нас това ни топли по някакъв особен, магичен начин! хахаха!Ще споделиш ли какви неудачни прогнози съм правил, че не помня - стар човек съм вече, нормално е... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 3
data
преди 9 години
Само вметка Мави - с Ердоган сме на плюс , докато с "братята" Милер и Путин сме доста на минус годишно . Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още