IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивелина Василева: Рискът от загуба на средства по "Околна среда" е намален

Това е станало след усилено разплащане с изпълнителите на проекти през последните два месеца

17:56 | 15.12.14 г.
Ивелина Василева: Рискът от загуба на средства по "Околна среда" е намален

Рискът от загуба на средства по оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 е намален, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Преди няколко дни тя заяви, че има риск България да загуби от 145 до 205 млн. евро.

Сега загубата е намалена до 22 млн. евро по Европейски фонд за регионално развитие, след като днес пред Министерството на финансите е подаден последният за годината доклад по сертификация. Той е на стойност 412,5 млн. лв. от които 171,7 млн. евро са принос от Евросъюза, заяви Василева, цитирана от пресцентъра на министерството.
 
Министърът уточни, че това е станало възможно в резултат на усилено разплащане с бенефициентите на програмата през последните два месеца.

„Общините вече получиха плащания в размер на 158 млн. лв. Одобрени са за изплащане още 175 млн. лв., които ще бъдат разплатени до края на месец декември“, припомни тя.
 
За намаляване загубата Управляващият орган на програма „Околна среда“ ще претендира пред Еврокомисията да не се губят средства, ако усвояването е забавено в резултат от обжалвания на търгове и форсмажорни обстоятелства (например наводненията – бел. ред.).
 
Ивелина Василева е съобщила още, че дружеството "Напоителни системи" ще извади временно от експлоатация
78-те язовира
, които са в предаварийно състояние, информира БТА.

В сряда се очаква Министерският съвет да отпусне на "Напоителни системи" 500 000 лв. за тази цел. До месец ще е ясно каква е ще съдбата на тези язовири, посочи министър Василева.

Наблюдението и контрола върху 268-те язовира с неясна собственост ще се упражняват от областните управители.

В края на миналата седмица е сформирана междуведомствена комисия, председателствана от заместник-министъра на околната среда Павел Гуджеров, която до края на годината ще подготви промени в Закона за водите. С тях ще се регламентира единен контролен орган над язовирите и ще се определят задълженията на собствениците и операторите на тези хидротехническите съоръжения, каза Ивелина Василева.

Тя припомни, че в новата ОП "Околна среда" има 150 млн. лв. за превенция и управление на риска от наводнения и свлачища, като само парите за наводнения са 120 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още