IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отпуска 500 хил. лева за язовири в критично състояние

Национален контролен орган ще следи за поддръжката на язовирите, контролната дейност и управлението им, решиха още министрите

12:57 | 01.12.14 г.
Кабинетът отпуска 500 хил. лева за язовири в критично състояние

За извеждане на язовири от експлоатация, които са в предаварийно състояние, ще бъдат отпуснати 500 хил. лева по бюджета на Министерството на земеделието и храните. Става въпрос за общо 78 язовира, които са в критично състояние. Това решиха на извънредно заседание министрите в кабинета „Борисов“.

Парите ще бъдат преведени на "Напоителни системи", което имат готовност да изведе от експлоатация язовирите. До края на седмицата ще стане ясно кои от тези язовири са опасни за населението, стана ясно още от краткия брифинг в Министерския съвет.

По думите на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева 268 язовира са без изяснена собственост.

„Всички институции, които имат отношение към управлението на язовирите, са предприели спешни мерки за установяване на собствеността на 268-те язовира без ясна собственост“, коментира регионалният министър Лиляна Павлова. Тя уточни, че голяма част от тях са микроязовири на територията на цялата страна. Те са превърнати в рибарници и няма техническа възможност за намаляване на нивото на водата.

Павлова беше категорична, че ако собствеността на тези язовири не бъде уточнена, държавата ще се намеси, защото това е въпрос на националната сигурност. 

Единен национален контролен орган ще следи за поддръжката на язовирите, контролната дейност и управлението им, решиха още министрите. Най-вероятно това ще бъде агенцията по метрология и технически контрол, коментира Лиляна Павлова. 

До края на годината ще бъдат внесени законодателни промени, които в дългосрочен план да решат проблемите, свързани с управлението на язовирите и превенцията от наводнения. Час от тях ще са за подобряване на контрола на незаконната сеч, допълни земеделският министър Десислава Танева. Тя допълни, че в обхвата на водосбора вече се прилага правило на щадяща сеч. Ще бъде внесено и предложение за увеличаване на територията на защитените гори с 5%. 

Танева припомни, че "Напоителни системи" има да получава 8,8 млн. лева за дейности по превенция от наводнения.

Министърът на околната среда Ивелина Василева припомни, че в новата ОП "Околна среда" има предвидени 60 млн. евро за превенция от свлачища и наводнения. С част от тези средства ще бъде изградена система на наблюдение на нивата на водните басейни в реално време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още