IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът с охраната на стратегическите язовири ще се реши с търг

Обявена е обществена поръчка за охраната на 21 значими язовира с условие да се изгражда видеонаблюдение

08:55 | 20.02.14 г.
Казусът с охраната на стратегическите язовири ще се реши с търг

Агроминистерството е предприело действия по казуса с охраната на 21 значими язовира – публична държавна собственост. Обявена е обществена поръчка за охраната им, като се търсят фирми, които ще извършват тази дейност за срок от 3 години, става ясно от обява на сайта на Агенцията за обществени поръчки.

В началото на февруари охранителни фирми сигнализираха, че Министерството на земеделието и храните дължи над 1,1 мл. лева за охраната на 22 язовира с национално значение. Парите са за работата на 120 души през последните 21 месеца.

Тогава стана ясно, че фирмите работят от 2010 г. насам без договор с агроминистерството и с "Напоителни системи", тъй като държавните институции отказват да сключат изтеклите контракти. Ключов въпрос за фирмите е дали времето, през което са охранявали обектите, след изтичането на договорите, ще им бъде платено. От агроминистерството заявиха, че дружеството "Напоителни системи" само може да поеме охраната на язовирите, тъй като е придобило лиценз за охранителна дейност.

Въпреки това преди дни е обявен търг за денонощна въоръжена охрана на язовирите „Тича”, „Цонево”, „Огоста”, „Жребчево”, „Тракиец”, „Панчарево”, „Бели Лом”, „Съединение”, „Ястребино, „Кула”, „Рабиша”, „Горни Дъбник”, „Сопот”, „Ахелой”, „Малко Шарково”, „Порой”, „Пчелина”, „Пясъчник”, „Домлян”, „Дяково” и „Тополница”. За първите шест посочени язовира изпълнителят трябва да изгради и поддържа видеонаблюдение.

Посочената стойност на поръчката е 2,4 млн. лв. без ДДС.

За участниците в търга не се изискват определени икономически или финансови възможности, но те трябва да представят валиден лиценз по Закона за частната охранителна дейност. Оферти се приемат до 24.03.2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още