IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още има надежда да спасим пари по ПРСР чрез мярка за напоителни системи

България иска разрешение да използва 100 млн. евро от Гаранционния фонд на програмата за поливни системи

15:19 | 06.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Още има надежда да спасим пари по ПРСР чрез мярка за напоителни системи

България не се е отказала от идеята да прехвърли пари от Гаранционния фонд на Програмата за развитие на селските региони към мярка 125, която касае изграждането на напоителни системи. Това става ясно от разговора между зам.-министъра на земеделието и храните явор Гечев и комисаря по земеделието Дачиан Чолош в Индонезия.

Двамата присъстват на министерската среща на Световната търговска организация, съобщава Министерството на земеделието и храните.

Страната ни се опитва да получи 100 млн. евро, с които да бъдат изградени магистрални напоителни съоръжения. По този начин ще се постигнат две цели – спасяване на пари по програмата и сериозно подпомагане на земеделието, което в големи части от страната страда от липсата на системи за напояване.

„България ще получи подкрепата на Европейската комисия във всяко едно начинание, което е законово съобразено с европейските регламенти, защото усвояването на средства по Програмата за развитие на селските райони е приоритет за всички”, е бил коментарът на Чолош по казуса.

Припомняме, че още през лятото от МЗХ предупредиха, че страната ни може да загуби сумите, вкарани в Гаранционния фонд – усвояването е под 10%, а крайният срок за усвояване на средствата е до 2015 година. По време на заседание на комисията по земеделие в края на септември Явор Гечев обясни, че един от начините е да се изготви мярката за изграждане на поливни системи при наличие на диалог с Европейската комисия.

Надеждите ни са средствата да се върнат в програмата след Нова година, коментира още Гечев.

Работата по мярката обаче започна още по времето на кабинета Борисов – през май 2011 година. Плановете бяха от мярката да може да се възползва и компанията "Напоителни системи" за реорганизация на дейността си.

Тогава от земеделското министерство коментираха, че приемът по нея ще започне на по-късен етап, но до изпращане на нотификация до Брюксел така и не се стигна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evn
преди 10 години
Хахаха, не ме разсмивайте. Мярка 125 хахаха, глупости. Изобщо имали някой идея как се прави земеделие, та чак и за напояване. Какво ще правим локалин капкови системи, като през това време изтърбушваме старите но все още действащи напоителни канали и съоръжения ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още