IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Асенов: Необходима е цялостна стратегия за сектора на земеделието

Удължаването на мораториума за купуване на земя от чужденци няма смисъл без Закон за комасацията, коментира финансовият експерт

19:37 | 23.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Стефан Асенов: Необходима е цялостна стратегия за сектора на земеделието

Удължаването на мораториума за закупуване на земя от чужденци със седем години би имало смисъл, ако се изработи дългосрочна стратегия за сектора на земеделието, коментира в ефира на Bulgaria on Аir финансовият експерт Стефан Асенов. По неговите думи следващата задължителна стъпка е приемането на Закон за комасацията.

„Никой не може да обясни какви за причините през последните 25 години да не се приема такъв закон. Асоциацията на собствениците на земеделски земи има проект, който обаче не получава политическа подкрепа“, коментира Асенов.

Той подчерта, че подобен закон би следвало да се обсъди и приеме от парламента в период между 6 и 12 месеца.

Законът за комасацията ще регламентира задълженията на собственици и арендатори в дадено землище, а също и взаимодействието между държавата, общините и собствениците, поясни още Асенов.

Друг важен проблем, на който следва да се намери спешно решение, е този с поливните системи в страната.   


Финансовият експерт подчерта, че за изтичащия програмен период са били предвидени около 90 млн. лева за комасация и за изграждане на укрепителни и поливни съоръжения.

„Тази глава не беше отворена и парите не бяха използвани. В резултат бяха насочени към гаранционния фонд за Банката за развитие“, коментира Асенов.

Той препоръча държавата да използва оставащите 24 месеца и да насочи средствата от  гаранционния фонд към поливните системи.

„В никакъв случай обаче бенефициент на тези средства не бива да е държавата и „Напоителни системи“ ЕАД. Парите трябва да отидат към общините и частните собственици,“ коментира Асенов.

Мнението на финансовия експерт е, че балон на пазара на земеделска земя в момента няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още