IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Решението за "Южен поток" потвърждава нуждата от диверсификация

ЕС няма да каже „не“ на проекта, ако Русия се съобрази с европейското законодателство, заяви Росен Плевнелиев

13:39 | 02.12.14 г.
Кр. Георгиева: Решението за "Южен поток" потвърждава нуждата от диверсификация

Начинът, по който Русия взе и обяви решението си за спиране на „Южен поток“, само още един път потвърждава защо е много важно да не сме зависими само от един източник на газ и защо диверсификацията на енергийните източници за Европа е толкова важна. Така заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева коментира обяснението на Владимир Путин, че Русия се отказва от проекта "Южен поток" заради интриги на ЕС и на България.

„Обяснението за прекратяването на проекта "Южен поток" с България донякъде изглежда малко прехвърлено от болната глава на здравата“, каза Георгиева, цитирана от БТА.

Тя напомни, че ЕК винаги е заемала ясна позиция по отношение на "Южен поток" - че строителството на газопроводи в Европа трябва да се съобразява с европейското законодателство.

„Това законодателство е там, за да защити нашите потребителите - гражданите и промишлеността, от риска от по-високи цени заради това, че има ограничения върху източника на доставките. Тази позиция е известна на руската страна и не се е променила вчера, не може това да бъде причината за това решение“, посочи тя.

„ЕК ще разгледа много внимателно последиците от това решение и как можем да ускорим работата по свързването на страните от ЕС в единна мрежа“, добави Георгиева.

Попитана дали ЕК сега ще компенсира нашата страна, зам.-председателят на Комисията заяви, че подкрепата за България се изразява съвсем конкретно във финансиране на газови връзки с Гърция и Румъния, които да увеличат възможностите ни да доставяме газ от различни източници.

„ЕС ще продължи да бъде в следващите години най-големият източник за инвестиции в българската икономика, както досега. Знаем, че България очаква да получи за следващите седем години 32 милиарда лева, че от досегашния бюджетен период има още 9 милиарда лева, които потенциално страната може да усвои. Да се надяваме, че ще ги усвои максимално. Има възможност да се обсъждат начини европейското финансиране да допринесе за енергийната независимост на България“, посочи Георгиева.

„България е суверенна страна, сама взима решения кое е най-добро за нейните граждани. Решението да изисква за "Южен поток" достъп до тръбата за други доставчици, е в интерес на България. То е взето, защото колкото по-голяма е зависимостта на която и да е страна от един определен източник, толкова по-трудно е да се преговаря и да се постигат условия, които най-добре защитават интересите на гражданите“, коментира Кристалина Георгиева.

В свой коментар президентът Росен Плевнелиев заяви, че никой в ЕС няма да каже „не“ на проекта „Южен поток“, ако Русия се съобрази с европейското законодателство.
 
На всички е ясно, че „Южен поток“ не е проект само между Русия и България, а между Русия и ЕС. Решението за „Южен поток“ може да бъде взето само във формата Русия-ЕС, каза държавният глава по повод обявеното от руския президент прекратяване на реализацията на проекта за газопровода, цитиран от пресслужбата на Президентството.
 
„Държавите, които имат интерес от „Южен поток“, извършиха много сериозна подготвителна работа и упълномощиха Европейската комисия да проведе преговори с руското ръководство, за да може да се вземе решение по този проект. Решението е изцяло в ръцете на Русия и на Европейския съюз“, подчерта държавният глава. Президентът допълни, че ако Русия се съобрази с европейското законодателство, никой не би възразил проектът да бъде реализиран. „Същевременно, към момента Русия не е дала индикации, че иска да се съобрази с европейското законодателство“, заяви държавният глава.
 
„Южен поток“ е от проектите, които могат да се случат в Европейския съюз, само и единствено ако отговарят на европейското законодателство. ЕС е съюз на правила и на върховенство на закона. Съжаляваме, че Русия демонстрира върховенство на силата, а не върховенство на закона по време на украинската криза. Но когато се съобразяваме с правилата, всички проекти – големи и малки – се случват. Вярвам, че никой в ЕС няма да каже „не“ на проекта „Южен поток“, ако Русия се съобрази с европейското законодателство“, коментира държавният глава.
 
В отговор на въпрос президентът посочи, че в момента има само политическо изказване от руската страна и когато дойде ясна позиция, тя ще бъде обсъдена в рамките на Европейската комисия и тогава може да се очаква позиция на българското правителство. „Дотогава имаме просто политически оценки“, каза Росен Плевнелиев.
 
Президентът припомни също така, че приходите за България от „Южен поток“ не са гарантирани и няма подписан договор за приходите, а само за разходите по проекта и определи това като огромен пропуск. „Не искаме да се повтаря „Белене“. Нека покажем, че в България можем да управляваме по прозрачен и отговорен начин големи инфраструктурни проекти. Това означава, че трябва да има договор с ясно фиксиран процент на печалба. Не знам какво България ще спечели от „Южен поток“. Ако някой знае, нека посочи числата“, коментира в заключение президентът Росен Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още