IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Нямаме официално потвърждение за спирането на "Южен поток"

Споразумението за свободна търговия със САЩ ще повлияе позитивно върху конкурентоспособността в България, смята икономическият министър

12:49 | 02.12.14 г. 1
Лукарски: Нямаме официално потвърждение за спирането на "Южен поток"

България не е получила официално потвърждение от страна на Русия за спиране на проекта „Южен поток“, коментира пред медии икономическият министър Божидар Лукарски, цитиран от БТА.

„За мен все още проектът "Южен поток" не е затворен, докато не видим становището на Русия“, обясни той и допълни, че страната ще изчака официалната позиция на руската страна, преди да предприеме действия и да правим коментари.

Икономическият министър направи този коментар по време на конференцията "Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции: Перспективи пред малкия и средния бизнес".

България очаква споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ да повлияе позитивно върху секторната конкурентоспособност и производителността, обясни още Лукарски.

Според него документът ще подобри достъпа на български стоки и услуги до пазара в САЩ и това ще стимулира икономическия растеж, иновациите и заетостта в България. Допълнителен ефект се очаква и от регулаторното сближаване и ефективната закрила на правата върху интелектуалната собственост, добави той.

Лукарски беше категоричен, че Европа няма да допусне занижаване на екологичните, трудовите и здравните стандарти с подписването на Трансатландическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП).

Припомняме, че критиците на споразумението посочват, че САЩ настоява за допускането на храни с генно-модифицирани организми въпреки уверенията, че стандартите за безопасност на храните ще се запазят.

Допълнителни опасения възникват и поради факта, че по-голямата част от преговорите между ЕС и САЩ за споразумението са засекретени. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
drakobg
преди 9 години
Да, за българските стоки няма да е никакъв проблем да се преборят за пазарен дял на американските пазари, имаме светлия пример от ефекта на приемането ни е ЕС.Само че сега ще е умножено по две.После и китайските пазари ще превземем. Този министър дали се чува какво говори?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още