IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отказът от "Южен поток" е необичайно дипломатическо поражение за Путин

Отслабената руска икономика заради западните санкции и поевтинелия петрол вероятно също е допринесла за решението

09:40 | 02.12.14 г. 65
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отказът от "Южен поток" е необичайно дипломатическо поражение за Путин

Отказът на руския президент Владимир Путин и Русия от строежа на газопровода Южен поток - грандиозен проект, който бе замислен първоначално да установи господство на страната в Югоизточна Европа, е необичайно дипломатическо поражение за Путин, пише в свой анализ New York Times.

Същевременно той нарече отказа от газопровода загуба за Европа и обвини Брюксел в неотстъпчивост. Решението изглежда е и необичайна победа за Европейския съюз и правителството на Обама, които тази година проявиха безсилие, след като Путин анексира Крим и раздуха бунт в Източна Украйна. 

Русия дълго време представяше проекта за Южен поток на стойност 22 млрд. долара като разумен бизнес ход. Но Вашингтон и Брюксел го отхвърляха като зле прикрит опит на  Кремъл да циментира позицията си на господстващ доставчик в Европа, заобикалящ Украйна.

Конфликтът в Украйна засили натиска на Европа срещу газопровода и строежът му бе спрян от България през юни, припомня NYT.

Ако има печеливш от всичко това, той е Турция, която наред с Китай и други бързо развиващи се страни, нуждаещи се от енергия, се възползва от споровете между Изтока и Запада, за да си издейства дългосрочни енергийни доставки на изгодни цени.

Решението на Москва задълбочава конфликта за оценения на 22 млрд. долара проект, пише WSJ. „Южен поток“ би позволил на Москва да заобиколи Украйна при доставките си на газ за Европа. На два пъти през последните десет години Русия спря доставките на газ заради спорове с властите в Киев.

Украинският конфликт и обтегнатите отношения между Киев и Москва хвърлиха сянка над целия енергиен сектор в Европа. Със задълбочаването на кризата в Украйна, която се разрасна в противопоставяне, напомнящо на Студената война, западните сили  решиха да окажат съпротива на агресивната политика на Путин, изразяваща се включително в проекта за газопровода Южен поток. 

Руският президент лично определя стратегията за енергетиката и газопроводите, която е може би най-важният източник на неговата мощ на международната сцена. От години той и Западът си съперничат за контрол над енергийните доставки за Европа, посочва NYT.

Предвид санкциите, които САЩ, ЕС и съюзническите страни от Азия наложиха на Русия заради кризата в Украйна, сега Кремъл търси по-тесни връзки със страни, които не са участвали в наказателните мерки. Така например Москва вече сключи огромна сделка за доставка на природен газ с Китай по-рано през тази година и увеличава търговията със селскостопански продукти с Турция и страните от Латинска Америка.

„Южен поток“, чийто строеж започна през 2012 г., трябваше да гарантира доставките на над една десета от годишното потребление на газ в Европа и да преминава по дъното на Черно море. На фона на кризата в Украйна проектът се превърна в разменна монета между Москва и ЕС. След значителен натиск от Брюксел и Вашингтон България, като транзитна страна, спря подготвителната работа по проекта за изграждането на газопровода през юни.

ЕК критикуваше тръбопровода и с аргумент, че нарушава Третия енергиен пакет на ЕС. Путин разкритикува вчера остро преди всичко България. „Позицията на Европейската комисия не е конструктивна и не отговаря на икономическите интереси на Европа," добави той.

„Президентът лично реши да спре проекта“, заяви министърът на енергетиката на Русия Александър Новак пред агенцията ТАСС. Формално за това е необходимо решение на Надзорния съвет на проектната компания. Въпреки това обаче в нея Русия като мажоритарен собственик има думата.

Според редица медии в Москва Русия е вложила досега около 4,66 млрд. долара (около 3,740 млрд. евро) в проекта. Но енергийната суперсила сега е значително отслабена, защото цената на петрола е много ниска и икономиката й отслабва заради западните санкции около кризата в Украйна. Наблюдателите не изключват, че и това може да е допринесло за решението.

Няколко часа преди изявленията на Путин в Анкара властите в Киев обявиха, че Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) се е съгласила да предостави на Украйна заем от 150 млн. евро за модернизацията на тръбопроводите на страната. „Разходите ще бъдат намалени с 20 на сто", заяви украинският премиер Арсений Яценюк в Киев, като отново се изказа против „Южен поток“. "Това е руски политически проект", заяви той.

Междувременно Путин отново заплаши ЕС с преориентирането на страната по енергийните въпроси. „Русия ще транспортира своите енергийни ресурси към други региони на света. Ние ще влезем на други пазари и Европа няма да получи тези доставки - поне не и от Русия. Но това е изборът на европейските ни приятели", каза още Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

63
rate up comment 1 rate down comment 0
юрист
преди 9 години
Е- Вашият проблем е, че аз съм юрист, а Вие сте рублофил- т.е. имаме колизия в интересите, които защитаваме:) Северен поток е друго нещо, другарю- там има дерогация- изключение от ес закони, защото КРАЙНАТА ТОЧКА на СП е една единствена държава от ес на континента Европа- Германия. А КРАЙНАТА ТОЧКА на юп е Италия, но за да стигне до нея, юп, преминава през сухоземната територия на поне 4 други държави- членове на ес. Освен това- РФ НЕ ПОИСКА ДЕРОГАЦИЯ ОТ ЕС ЗА ЮП - ЗАЩО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 1 rate down comment 2
StefanL
преди 9 години
Поражението не за Путин а е за България защото имаме *** политици мислещи само за хотелите си в Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 2
StefanL
преди 9 години
ТИ НЕ СИ НИКАКЪВ ЮРИСТ А СИ КУРИСТ ! КАЖИ МИ ГОСПОДИН КУРИСТ ГАЗОВОТО ОРЪЖИЕ НАРИЧАЩО СЕ СЕВЕРЕН ПОТОК ВРЕДИ ЛИ НА ГЕРМАНИЯ ФРАНЦИЯ БЕЛГИЯ КОЙТО ПОМПЯТ ОТ НЕГО? ПОСТРОЕН ЛИ Е СЕВЕРЕН ПОТОК ПО ВАШИТЕ ЕВРОГЕИСКИ ИЗИСКВАНИЯ ? ЗАЩО ЕВРОПА НЕ НАКАЖЕ РУСИЯ КАТО СПРЕ СЕВЕРЕН ПОТОК? НЕЗАВИСИМА ЛИ Е СЕВЕРНА ЕВРОПА ОТ РУСИЯ СЛЕД КАТО ПОМПА МИЛИАРДИ КУБ МЕТРА РУСКИ ГАЗ ? А ГОСПОДИН КУРИСТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 9 години
България само печели от прекратяването на действието на газовото оръжие на рф, наречено южен поток.Всяко позоваване на въображаеми пропуснати ползи и претърпени материални вреди трябва да се основава на автентичното съдържание на договора за строителство на юп. В неговите клаузи са вписани конкретни цифри, Липсва ли клауза/ анекс/ отделен договор за транзитните такси за България- не може да става и дума за "пропуснати ползи и претърпени вреди", защото податките до сега са, че юп е само и единствено транзитен за България газопровод и липсва дори и елементарна информация, че по него ще бъде доставят руски природен газ и за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 1 rate down comment 5
Patilan
преди 9 години
Данчо, наминавай по-често насам, че си загубил представал какво става в главите на мат'ряла. зарежи бизнесмените, мат'ряла още блее и лелее по комунизма - говоря ти за млади и образовани (разюбирай с ВИШУ) хора. За старите не ми се мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 3 rate down comment 1
Моабет да става
преди 9 години
Това не е едно и също както Южен поток. Ако при ЮП по една или друга причина се скараме и търговията спре губи Газпром който е направил инвестицията. Ако с Израел нещата не потръгнат губи Европа. Риска се поема от продавача първият път и от купувача втория. И в предложението от Израел споменато ли е кой друг ще пълни тръбата както е по европейските директиви? Вярвам арабските съседи с радост ще предложат газ, а изрелците с радост ще се съгласят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 7 rate down comment 4
Danny666
преди 9 години
Виж сега не си прав. Този червен *** не го познавам лично но имам познати в Бг с бизнеси които още държат бай Тошо на стената. Даааа очудваща простотия но факт. Така че може и да има некой ОТКРАДНАТ - приватизиран цех за амбалаж ! То и за това дереджето на България е такова.Повечето бизнесмени в Бг са като този ***. Дори открито да не прокламират червените си корени пъпната им връв и червената книжка от джебчето ги издават.А че е озлобен дъртак нема спор. Такива *** само това ги държи живи. Омразата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 7 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
Че е победа за Вашингтон е безпорно, както и че главният потърпевш е България и Украйна. Всичко останало практически е непроменено даже и обемът на новия газопровод / все още без име/ за Турция - 63 милиарда куб.м., т.е. точно толкова колкото се предвиждаше да бъде Южен поток след окончателното си завършване.Сега обаче център на газоразпределенито ще бъде Турция от където практически ще пременават всички възможни евтини доставки на газ за Европа.Другата алтернатива е изтощените вече находища на Норвегия и втечнен газ на два пъти по висока цена от Катар и САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 9 години
а ти наистина ли си мислиш че МавиГъз има капацитет да развие какъвто и да е бизнес, подкрепяйки политики които откровенно вредят на бизнес климата?Не, той просто е един озлобен пенсионер и комунистическа *** ... лъжат срещу копейки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 9 години
Mavi ***, да не би да си еб***н?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още