IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария планира да започне строителството на "Южен поток" през 2015 г.

Няма по-добра алтернатива за страната след края на плановете за изграждане на Nabucco, смятат в Будапеща

18:07 | 20.11.14 г.
Унгария планира да започне строителството на "Южен поток" през 2015 г.

Въпреки сериозния натиск от страна на Запада Унгария не се отказва от „Южен поток“ и дори планира да започне строителството му през 2015 година. Това съобщава онлайн изданието RT.

Една от основните причини Унгария да подкрепя проекта е липсата на по-добра алтернатива, след като беше сложена точка на подкрепяния от ЕС газопровод Nabucco, коментира унгарския енергиен министър Андраш Арадски.

Желанието на Унгария да строи газопровода обаче среща съпротивата на Запада. По-рано премиерът Виктор Орбан пък посочи, че Вашингтон вече натиска Будапеща заради сътрудничеството с Русия в областта на енергийния сектор.

Вчера пък италианският министър на индустрията Федерика Гуиди коментира, че Италия е напът да обяви, че проектът вече не е приоритет за страната. Проектът обаче все още има гласовете на Австрия, Словения и България. 

В момента строителството у нас е замразено заради подозренията на Брюксел, че процедурата е проведена по непрозрачен начин.

Реално обаче ЕК не може да спре изграждането на газопровода, а може единствено да откаже да даде лиценз за извършване на дейността, защото проектът не отговаря на изискванията в Третия либерализационен пакет в областта на енергетиката.

По тази причина и беше създадена работна група на ниво ЕС и Русия, която да се опита да приведе проекта в съзвучие с европейските правила. Работата й обаче беше прекратена заради кризата в Украйна.

Русия е един от основните доставчици на природен газ за Европа и покрива около 1/3 от нуждите на страните. През миналата година „Газпром“ е доставил 162,7 млрд. куб. метра природен газ за Европа. Очакванията през тази година са да бъдат доставени около 155 млрд. куб. метра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още