IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Шах Дениз II" отхвърли Nabucco-Запад като трасе към Европа

На този етап не е ясно дали отказът ще постави под въпрос реализацията на проекта

15:02 | 26.06.13 г. 2
"Шах Дениз II" отхвърли Nabucco-Запад като трасе към Европа

Консорциумът, който управлява находището „Шах Дениз“II, отхвърли Nabucco - Запад като възможно трасе към Европа, съобщи OMV. През април австрийската компания изкупи дела на RWE в проекта. Първоначално всички участници в проекта – енергийни дружества от България, Унгария, Румъния, Австрия, Турция и Германия, държаха по 16,7% от проекта. С продажбата на дела си Германия обаче напусна.

Консорциумът трябваше да избере между две опции – Nabucco - Запад и Трансадриатическия газопровод. По време на първата министерска среща на страните, през чиято територия минава газопроводът, беше изказана увереност, че изборът ще падне именно върху Nabucco - Запад, заради по-добрите условия.

Тогава беше заявено, че това е възможност да бъде възобновена работата по проекта. 

Срещата се проведе в началото на януари в София. Тогава беше съобщено, че до края на юни 2013 година ще започне и строежът на българските части от проекта.

Михаил Андонов, шеф на Българския енергиен холдинг, под чиято шапка е  българският акционер в проекта - „Булгаргаз“, обясни, че ако „Шах Дениз“ II се откажат от идеята, България не губи нищо, а ще има газови връзки с Турция.

Така ще диверсифицираме източниците на газ, от което имаме нужда, уточни вече бившият председател на БЕХ.
Междувременно страните от ЕС, през чиято територия минава Nabucco, поискаха европейските институции да признаят важността на проекта и да осигурят необходимата регулаторна и техническа помощ.

Първоначално се предвиждаше Nabucco да е с дължина от 4 хил. километра и да докарва газ от Азербайджан до Европа. Заради високата цена на проекта, както и несигурността дали ще има достатъчно суровина да бъде изпълнен капацитета на газопровода, обаче трасето беше намалено до 1,3 хил. километра, или само западното трасе на газопровода. 

Според енергийния експерт Илиян Василев, цитиран от БТА, Nabucco - Запад е бил най-големият шанс на страните от Централна и Югоизточна Европа да диверсифицират доставките на природен газ от Русия. По негови данни в периода 2005 - 2011 година зависимостта на България от руски газ се увеличава от 81% на 85%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Причината за тази оценка е, че страните през които ще премине TAP вече имат енергийна диверсификация , за разлика от България, която е почти на 90% зависима от руските доставки.Освен това България, чрез дружествата си Булгаргаз и Булгартранзгаз, ще загубят от това че руският газ през територията на страната ни ще се транзитира по тръбата на Южен поток. От това ще намалеят приходите на Булгартранзгаз и той ще бъде поставен на колене.Вашингтон изоставя Източна и Югоизточна Европа на Русия, каза от своя страна енергийният експерт Алекс Алексиев. Това е една огромна стратегическа грешка, за която САЩ и ЕС ще платят висока цена, каза още той.Единственият полезен ход е страната ни е организирането на собствения добив, защото вече няма подкрепа от страна на САЩ и ЕС, заяви Димитър Иванов. Друга стъпка е да се договорят доставки от Румъния, които бяха забранени от предишните правителства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Азерският газ няма да тече по Набуко Запад", който трябваше да преминава през България, а по алтернативното трасе на тръбопровода *** (Трансадриатически газопровод), което преминава през Турция, Гърция и отива в Италия.Официалното решение ще бъде оповестено утре или други ден.То вече е взето на 21 юни тази година, заяви енергийният експерт Илиян Василев, който даде пресконференция заедно с Красен Станчев, Христо Казанджиев, Димитър Иванов и Алекс Алексиев.Това е една нова Ялта", на която се е разпределяло отново геополитическо влияние, каза още Василев. Той заяви, че представителите на азербайджанската компания Сокар, която е акционер в находището Шах Дениз II, e бил в България тези дни и е имал среща с икономическия министър Драгомир Стойнев. Но информация от нея няма, допълни Василев.Енергийният експерт посочи, че решението да бъде избран проектът ТАP е политическо и България е била изоставена от своите евроатлантически партньори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още