IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционно решение за Набуко ще има в средата на годината

Строителството на проектогазопровода ще започне през 2015 г.

16:57 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестиционно решение за Набуко ще има в средата на годината

Инвестиционното решение за проектогазопровода Набуко ще бъде взето в средата на тази година, а самото строителство се предвижда да започне през 2015 г., заяви днес в Букурещ изпълнителният директор на Nabucco Gas Pipeline International Райнхард Мичек на среща на Консорциума, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Необходимите стъпки за продължаване на проекта Набуко са осъществени. Инвестиционното решение следва да бъде взето тази година, така че през 2015 г. да започне строежът на газопровода", коментира Мичек.

Комитетът Набуко - координационна структура на страните и компаниите, участващи в проекта за газопровода, се събра днес в Букурещ. Правителствата на Австрия, Унгария, Румъния, България и Турция поставиха акцент върху потенциала на проектогазопровода да доставя синьо гориво до пазарите на Западните Балкани и до страните от Вишеградската четворка (Полша, Словакия, Чешката република и Унгария).

Ръководството на комитета също така смята, че Румъния представлява ключов партньор за осъществяването на проекта, а румънският премиер Виктор Понта изрази подкрепата си за реализирането му.

Правителствата поеха ангажимент също така да се включат в изграждането на необходимите интерконектори, за да осигурят доставките на газ до други страни от Южна, Централна и Северна Европа.

Държавите-членки на комитета призоваха Европейския съвет, във връзка с предстоящата среща на най-високо равнище на Европейския съюз (ЕС), където ще се обсъжда и въпросът за окончателното създаване на вътрешен енергиен пазар на ЕС, да отбележи по-широкия потенциал на Набуко, който ще даде достъп на нови източници на газ, ще насърчи икономическия ръст и конкуренцията на европейско ниво.

Страните от Набуко се обръщат и към Европейската комисия с апел да продължи да осигурява на проекта необходимата регулаторна и техническа помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още