IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на юни започваме строителството на българския участък от "Набуко"

Водят се преговори за доставка на газ от „Шах Дениз II”, ако те се откажат – ще останем с интерконекторна връзка с Турция, обясни шефът на БЕХ

13:30 | 10.01.13 г. 4
<p>
	Първата министерска среща по &quot;Набуко&quot; за тази година се проведе в София под председателството на Делян Добрев. Снимка: БТА</p>

Първата министерска среща по "Набуко" за тази година се проведе в София под председателството на Делян Добрев. Снимка: БТА

Най-късно до края на юни ще започне строителството на българския участък на „Набуко“, коментира премиерът Бойко Борисов по време на първата министерска среща по проекта за тази година в София. България е ротационен председател на проекта и от тази ни позиция изискваме да има поставени ясни срокове и да започне изпълнението на проекта, става ясно от думите на премиера.

До средата на годината ще бъдем готови с всички разрешителни за строителството. Страната ни ще работи за създаване на дъщерна компания, която ще се ангажира с изграждането на първа фаза на „Южния газов коридор“, коментира от своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. И допълни, че на този етап към ранното строителство на газопровода интерес проявява Австрия.

„При подписването на договора в Баку през 2011 година между Барозу и президента Алиев посоката беше ясно дадена – и беше казано: „Тук ще минава газът“, така че няма какво да чакаме“, коментира премиерът. Според Борисов не е нужно повече да бъдат харчени средства за администрация и срещи, а строежът така и да не започва.

Един от основните проблеми за този газопровод обаче е откъде ще дойде суровината да го захрани. По тази причина са и разговорите с участниците в „Шах Дениз II”. До края на юни трябва да стане ясно дали те ще доставят газ за „Набуко“ или ще предпочетат „ТАНАП“, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обаче добави, че е подготвена документацията и на 18 януари ще бъде подписан договор за продажбата на 50% от дяловете от проектната компания Nabucco International на всички компании, които са в „Шах Дениз II”. Останалите акционери ще запазят пропорционално сегашните си дялове.

Каквото и да е решението на консорциума относно това дали ще доставя газ за газопровода, България ще започне строителството на първия етап. На въпрос на Investor.bg директорът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов уточни, че ако „Шах Дениз II” предпочете „ТАНАП“, България просто ще остане с интерконекторна връзка с Турция – до Мармарис. „Така ще бъдат диверсифицирани източниците на природен газ“, допълни още Андонов.

По негови думи става въпрос за трасе от около 70 километра до турската граница и още към 150 километра до Мармарис. „Не сме правили изчисления, но дължината не е толкова голяма и средства ще бъдат открити“, коментира от своя страна въпроса как ще бъде финансирано строителството Делян Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Малко след предния ми пост попаднах на официална информация по темата.Финансирането ще е даже на 100 от ЕС (не 90%) защото това ще се води европейски проект за диверсификация, не само български. Правят няколко формулировки-врътки използвайки връзката със Сърбия дето започва да се строи за да предадат европейската стойност на нашият участък към Турция та да не плащаме нищо за него. Умно.Господата от ГЕРБ бързат да издоят кравата докато има възможност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Не сме правили изчисления, но дължината не е толкова голяма и средства ще бъдат открити, коментира от своя страна въпроса как ще бъде финансирано строителството Делян Добрев."Ми ти явно си по-информиран от Д. Добрев. Той според текста по-горе тепърва ще ги "открива". Пусни му един мейл за опцията ОП на ЕС, че момчето да не се мъчи!Ирански газ и сега Турция получава, но незнайно защо тази година си удвои заявката при руснаците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 11 години
"...ако Шах Дениз II предпочете ТАНАП, България просто ще остане с интерконекторна връзка с Турция до Мармарис. Така ще бъдат диверсифицирани източниците на природен газ, допълни още Андонов."Хааахаха! Интересно газ с какъв произход ще диверсифицира руския газ, който получаваме сега по старата тръба и ще получаваме по Южен поток? Май пак руски, ама от Син поток... хаха!Абе луд умора нема! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още