IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ даде позитивна оценка за българския участък на "Набуко"

Проектът обаче буксува, оплака се преди дни премиерът Бойко Борисов в Брюксел

16:49 | 19.12.12 г.
МОСВ даде позитивна оценка за българския участък на "Набуко"

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде положителна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на българския участък на „Набуко“, съобщиха от пресцентъра на международната компания Nabucco Gas Pipeline International.

Пълният доклад с мотивите за разрешението ще бъде публикуван на страницата на МОСВ на 21 декември, става ясно от съобщението. Проектът е получил и позитивна оценка за съвместимост на българския участък от газопровода.

Само преди броени дни премиерът Бойко Борисов коментира в Брюксел, че „Набуко“, който е подкрепян от Европейската комисия, „буксува“.

Премиерът обясни, че страните и компаниите в проекта една по една се отказват. Той обаче поиска първата копка, която символично да сложи началото на строежа на българския участък, да бъде направена още в средата на януари 2013 година.

В проекта участват компаниите OMV, RWE, румънската „Трансгаз“, турската Botas, „Булгаргаз“ и MOL от Унгария. През последните дни обаче германската RWE обяви намерението си да продаде своя дял на австрийската OMV.

Целта на газопровода е доставка на природен газ от Каспийския регион до страните от ЕС. На този етап обаче все още не са договорени необходимите количества газ, чийто пренос ще направят газопровода икономически ефективен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още