IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата връзка между България и Турция – първият етап от „Набуко“?

Идеята е на българското правителство, но все още не е получила одобрението на другите участници в проекта

11:59 | 09.10.12 г. 1
<p>
	<span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; "><em>Премиерът Борисов участва в среща на високо ниво, организирана от Комисия &bdquo;Набуко&quot;. </em>&nbsp;&nbsp;</span>Снимка: БТА</p>

Премиерът Борисов участва в среща на високо ниво, организирана от Комисия „Набуко".   Снимка: БТА

Изграждането на интерконекторната връзка между България и Турция може да бъде първата стъпка към реализирането на проекта „Набуко“, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Така още през 2014 -2015 година ще бъдат свързани европейските и турските системи и ЕС ще има достъп до газа от Каспийския регион, поясни министърът.

Идеята, която България лансира, е за изграждането на връзката от границата до Карнобат (отсечка от „Набуко – Запад“), а в турска територия това може да бъде част от газопровода ТАНАП, който да свърже българо-турската граница с Мармара.

На този етап още няма официално становище или решение от останалите участници в проекта, призна обаче Делян Добрев. По негови думи идеята се харесва и не изключи възможността тя да бъде реализирана.

Министърът на икономиката Делян Добрев посочи, че на българска територия са извършени множество предварителни проучвания и предстои да бъде изготвен работният проект за реализиране на изграждането на отсечката от „Набуко – Запад“.

В понеделник (8 октомври) във Виена се проведе срещата на министрите на енергетиката от страните, участващи в проекта „Набуко“. На заседанието присъстваха премиерът на България Бойко Борисов и комисарят, отговарящ за енергетиката в ЕС, Гюнтер Йотингер. Следващата среща на министрите по проекта ще бъде в София, съобщи още Делян Добрев.

Проектът „Набуко“  предвижда изграждането на тръбопровод с дължина около 4 хил. километра с капацитет 31 млрд. куб. метра газ годишно. Предвижданията са по тръбата да бъде пренасян природе газ от източната граница на Турция до Австрия. Газопроводът преминава през територията на България, Румъния и Унгария.

През 2004 година беше учредена проектна компания, която е натоварена с изграждането на газопровода. В нея участват OMV (Австрия), FGSZ (Унгария), Transgaz (Румъния), „Български Енергиен Холдинг” (България), Botas (Турция). През 2008 година към проекта се присъедини и германската компания RWE.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Този проект е класически пример за Евтини на брашното, скъпи на триците!За да не са руснаците, сме готови да се набутаме до гуша в г...на! В единия случай ти докарват до вратата собствен газ и само на твоята територия си съдружник и участваш в строителството и после в приходите. Трябва просто да седнеш и да се договориш. В другия си девета дупка на Орел, рак и щука ООД! Те BP избягаха от там от много хубаво! По-евтин ли ще ни идва газът от Набуко, или ще стане Набълбуко?Иначе Турция е един сигурен, надежден партньор, нали?! Като си калкулират и заложат в цената на транзита разходите по охраната на тръбата от палавите кюрди, да не ни излезе златен? И някой смята ли все по-неприкритата ислямизация там? Или зависимостта от такава държава е по-блага, отколкото зависимост от Русия?В единия случай имаш един партньор, а в другия поне 5, всеки със своите капризи, претенции и мераци. От където и да го погледне човек, просто вижда едно политическо сектантство и икономическо малоумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още