IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набуко е избран като вариант за пренос на газ от Азербайджан

Проектът е предпочетен пред Югоизточния европейски газопровод, предложен от България, Румъния и Унгария, заради "по-голямата зрялост"

20:33 | 28.06.12 г.
Набуко е избран като вариант за пренос на газ от Азербайджан

Проектът за газопровод Набуко-Запад е избран като вариант за пренос на газ от огромното азербайджанско находище Шах Дениз за Европа, съобщи днес компанията British Petroleum, която оглавява консорциума за експлоатацията на стратегическото находище, цитирана от AFP и ИТАР-ТАСС.

Британската компания уточни, че решението се основава на "по-голямата зрялост" на проекта Набуко в сравнение с проекта за Югоизточен европейски газопровод, предложен от България, Румъния и Унгария, чието разглеждане е прекратено.

Европейският съюз приветства избора на Набуко-Запад за пренос на газ от Азербайджан. "Каквото и да е крайното решение за пренос на газ през Турция, газ от Азербайджан ще стигне до Европа", изтъкна европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Окончателното решение за избор на маршрут за износ на азербайджански газ ще бъде взето в средата на 2013 година. Дотогава се очаква да бъде прието инвестиционното решение по проекта "Шах Дениз" 2.

Очаква се азербайджанският газ да стигне до Европа през 2018 г.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още