IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Южен поток" скоро може да не е приоритет за Италия

Руски експерт пък смята, че проектът за изграждане на газопровод е най-щедрият за Европа

16:42 | 19.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Южен поток" скоро може да не е приоритет за Италия

Проектът за газопровод „Южен поток“ може скоро да не е приоритетен за Италия, коментира министърът на индустрията Федерика Гуиди, пише EurActiv.

Тя все пак коментира, че инфраструктурата на газопровода е полезна, но има някои „критични точки“ по отношение на доставките на газ.

Изданието посочва, че стойността на проекта е 32 млрд. евро и ще покрие 15% от потреблението на природен газ в ЕС, заобикаляйки Украйна. Според изчисленията на „Газпром“ обаче цената на „Южен поток“ към този момент е 23,5 млрд. евро и се оскъпява със 7,5 млрд. евро заради санкциите на Запада към Русия.

Държавната италианска компания Eni е един от акционерите в „Южен поток“. От компанията вече заявиха, че ако инвестицията се оскъпи още, ще излезе от проекта. 

Междувременно руски експерт посочи, че "Южен поток" е един от най-щедрите за Европа руски проекти.

Причината ЕС да търси начин да се откаже от руския газ е борбата между икономическата изгода и популизма, смята генералният директор на руския Фонд за национална енергетическа безопасност Алексей Гривач, цитиран от РИА Новости.

Той коментира, че в момента се строи един газопровод (ТАР – бел. ред), част от Южния газов коридор, който да доставя газ от Азербайджан. „Баку обаче не може да даде и половината от руските мощности“, коментира Гривач.

По тази причина и „Южен поток“ е най-оптималният за европейците проект. „Здравият разум ни подсказва, че няма такъв щедър проект за Европа“, каза той и допълни, че Европа няма да инвестира почти нищо в проекта, а доставките на природен газ ще бъдат абсолютно сигурни.

Според Гривач за решението на проблема със сигурността на европейската енергетика е необходимо за начало да бъде определено кое е по-важно - политиката или икономиката.

„Безспорно има страни, които са жизнено заинтересовани от завършването на строителството на този магистрален газопровод. Но техният глас е слаб. А тези, които имат тежест при вземането на решенията, отдавна получават синьо гориво чрез „Северен поток“, обясни още експертът.

Припомняме, че Европейската комисия има опасения относно законността на „Южен поток“ и посочи, че той противоречи на европейското законодателство в няколко точки. Една от тях са, че собствеността на мрежата ще се държи от основния доставчик на суровина по тръбите. Това е пряко нарушение на Третия либерализационен пакет.

В същата ситуация беше и „Северен поток“. За него обаче Москва поиска изключение от правилата и ги получи от Брюксел.

За „Южен поток“ Русия обаче отказва да поиска подобно изключение с мотива, че проектът е международен и за него не трябва да важат европейките правила. За изясняване на ситуацията в началото на годината беше създадена работна група на ниво ЕС – Русия. Работата й обаче беше прекратена след задълбочаване на конфликта в Украйна.

В момента и строителството на „Южен поток“ на територията на България е блокирано, макар че ЕК има възможност да ограничи само експлоатацията, но не и изграждането на газопровода. Причината строежът у нас да бъде замразен е подозренията на ЕК, че страната е провела непрозрачна процедура за избор на изпълнител на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още