IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хладните отношения ЕС - Русия спират пътя на "Северен поток" към Великобритания

Не виждам възможности този проект да продължи извън чертожната дъска, твърди анализаторът от Chatham House Джон Лок

13:12 | 27.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хладните отношения ЕС - Русия спират пътя на "Северен поток" към Великобритания

Охладнелите отношения между Москва и Лондон спират плановете за развитието на „Северен поток” и той няма да достигне Великобритания. Това съобщава руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на анализи в британската преса.

Досега властите във Великобритания са подкрепяли развитието на „Северен поток”, като дори са правени и технико-икономически обосновки на проекта. След като ЕС наложи санкции срещу Русия обаче е станало ясно, че „Северен поток” няма шанс да продължи на запад.

„Отчитайки настоящето състояние на напрежението в отношенията на Русия със западаните страни, не виждам възможности този проект да продължи извън чертожната дъска”, коментира анализаторът от Chatham House Джон Лок.

Великобритания е една от европейските държави, които има собствени резерви от природен газ и петрол. Добивите от Северно море обаче намаляват и според прогнозите на вестник Times към 2020 година 70% от нуждите от суровината ще се покриват с внос. Ако „Северен поток” все пак стигне до Острова, то той ще доставя 6% от нуждите от енергоресурси за страната, допълва още изданието.

Припомняме, че първата фаза на „Северен поток” приключи преди около две години. За да бъде реализиран проектът, се наложи руската държавна компания "Газпром" да поиска изключение от енергийните директиви. Така от края на 2012 година двете тръби, предвидени по проекта, минаха по дъното на Балтийско море и в момента захранват с природен газ Германия.

Плановете обаче са чрез газопроводната връзка Opal тръбите да бъдат свързани с газопреносната мрежа на Централна Европа, както и да бъде построено продължението на „Северен поток” към Холандия и Франция. За момента ЕК на няколко пъти отлага решението си дали да позволи достъп на "Газпром" до Opal, неясно е и бъдещето на продължението газопровода към Холандия. 

Заради охладнелите отношения между ЕС и Русия под въпрос е реализацията на проекта „Южен поток”, който трябва да даде алтернативно трасе за руски доставки на природен газ за Югоизточна Европа. В този случай обаче Москва отказва да поиска изключение за правилата, както направи със „Северен поток”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още