IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Русия си стиснаха ръцете за тръбопровода OPAL

Руската страна обжалва пред ЕК с искане да се възстанови оригиналното споразумение за тръбопровода

09:48 | 17.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС и Русия си стиснаха ръцете за тръбопровода OPAL

Работни групи на Европейския съюз (ЕС) и Русия се споразумяха за бъдещето на тръбопровода OPAL, съобщиха за ИТАР-ТАСС от Министерството на енергетиката на Руската федерация.

Според руските официални представители окончателното споразумение ще бъде подписано преди края на октомври. Подробности на този етап не се разкриват.

Следващият кръг от преговори с работната група на ЕС и Русия относно статута на OPAL ще се проведе днес, 16 септември.

Тръбопроводът OPAL представлява сухопътно удължение на газопровода "Северен поток". Руската страна обжалва пред Европейската комисия (ЕК) с искане да се възстанови оригиналното споразумение за тръбопровода, предоставяйки право на 100-процентов достъп до възможността за резервиране на мощностите за транспортиране на руски газ в посока Чехия.

Според руската страна проектът OPAL не трябва да попада в рамките на Третия енергиен пакет, тъй като доставките на "синьо гориво" за Чехия се осъществяват посредством старите дългосрочни договори.

Първоначално OPAL бе освободен от необходимостта да предоставя своите мощности на трети лица. Впоследствие обаче ЕК преразгледа своето решение и поиска предоставянето на до 50% от капацитета за трети страни.

Изграждането на газопровода GAZELLE, който изравни по доставки на газ OPAL в Чешката република, дава възможност за доставка на руски газ според вече съществуващия дългосрочен договор.

Ръководителят на генерална дирекция "Енергетика" в ЕК Филип Лоу заяви през това лято, че OPAL, който е съсобственост на "Газпром", може да бъде освободен от прилагането на Третия енергиен пакет за 22 години. "Ние сме в преговори с "Газпром" за освобождаване от нормите на Третия енергиен пакет. Продължителността на споразумението може да бъде за 22 години", посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още