IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде ще стигне експериментът с възобновяемата енергия в Германия?

Екологичният плам на германските селища се разраства по-бързо от предвиденото

17:18 | 16.09.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Докъде ще стигне експериментът с възобновяемата енергия в Германия?

В идилично устроената южна баварска община Вилдполдсрид 2 600 селяни старателно играят своята важна роля в развитието на германската възобновяема енергия, известна в страната като Energiewende.

Несъмнено отказът от използване на ядрена енергия и изкопаеми горива е едно от най-сложните начинания, пред които първата по големина икономика в еврозоната се е изправяла в последните две десетилетия след обединението си. С оглед на постоянно нарастващите сметки на населението и бизнеса обаче, които подставят под заплаха конкурентоспособността на националното стопанство, предстоящите на 22-ри септември федерални избори са удобен момент за преосмисляне на стратегията.

Във Вилдполдсрид десетки домове и енергийно ефективни обществени сгради са окичени с високотехнологични слънчеви панели, които генерират топлина от растителна биомаса. Вятърни турбини, финансирани от местните жители, са разпръснати по околните хълмове. Няколко от селскостопанските сгради пък са оборудвани с инсталации за биогаз.

Тези и още много подобни проекти осигуряват около 500% от енергийните нужди на Вилдполдсрид. Благодарение на Закона за възобновяемата енергия закон в Германия, който дава приоритет на вятърната и слънчевата енергия над въглищата и природния газ, излишъкът от електроенергия в малката баварска община (оценяван на около 5 млн. евро) се доставя в общата енергийна мрежа на страната. По този начин нормативният акт се превръща несъмнено в една от най-положителните стъпки за бъдещето на енергийните нужди в Германия.

Оптимистичният ход отчасти се дължи на екологичния плам на селища като Вилдполдсрид, в който възобновяемата енергия се разраства по-бързо от предвиденото. "Мисля, че хората са изненадани, че Energiewende се случва толкова бързо", казва Гюнтер Мьогеле, заместник-кмет на общината.

Голяма част от новото производство на възобновяема енергия се очаква да бъде построен в северната част, което ще изисква и нови високоскоростни линии за транспортиране на електроенергията към промишления юг.

Въпреки това изграждането на тези връзки е в застой, след като много германците декларираха, че не желаят грозните електромагнитни стълбове и кабели в близост до домовете им.

Според изчисленията на местното екоминистерство, ако Германия се преориентира изцяло към използването на алтернативни източници, общата стойност на проекта може да достигне около 1 трлн. евро. Клаудиа Кемфелт, енергиен експерт в Германския институт за икономически изследвания (DIW Berlin), казва: "Преди германските тревоги бяха свързани с прекъсване на тока и опасностите от ядрената енергия. Сега германците се тревожат за възобновяемата енергия. Процесът е зле управляван и политиката на правителството трябва спешно да се подобри".

След решението на Ангела Меркел за постепенно премахване на ядрената енергия през 2011 г., целта на Германия за повишаване на процента на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс – до 35 на сто до 2020 г. и до 80 на сто до 2050 г. спрямо 23% през миналата година – се превърна в национална мания. Въпреки неотложността и мащаба на предизвикателството въпросът обаче остана в периферията на предизборната кампания. Обществеността продължава да подкрепя разширяването на възобновяемите енергийни източници. Логично, нито една от големите партии няма интерес да се обяви против Energiewende.

Настоящият канцлер, която убедително се насочва към нов мандат според очакванията на социологическите агенция, обаче твърдо избягваше да засяга темата за енергийния сектор по време на предизборната си кампания. За това, разбира се, си има причина – става дума за област, в която нейното правителство не може да се каже, че се справя превъзходно. Воденият от Меркел Християндемократически съюз (ХДС) все още не е наясно как ще се справи с проблемите пред националната енергетика, което вероятно е отражение на несигурността около формата и реалната политическа сила на предстоящата нова управляваща коалиция.

Опозиционните социалдемократи се опитаха да направят пробив в преднината на Меркел посредством план от десет конкретни точки, насочени към развитието на енергийната сфера. Една от ключовите точки бе обещание за намаляване на данъците върху електроенергията. Важна стъпка, особено с оглед на факта, че разходите за електричество в Германия са доста повече, отколкото където и да е другаде на Стария континент.

Въпреки че целта на възобновяемите източници е да намалят емисиите на въглероден диоксид, съотношението на химичното съединение във въздуха в Германия нарасна чувствително през миналата година. Причината бе, че използването на въглища стана доста по-евтино от това на газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
cmexypko
преди 10 години
Слънчевите панели, приятелю, служат за преобразуването на слънчевата енергия в електрическа. Топлина от растителна биомаса, би могъл с доста по-голям успех от слънчевия панел, да генерира стомашно-чревния ти тракт.Освен това, би било добре, ако ще си изкарваш хляба с преводи, да се научиш на правиш разлика между високо напрежение и висока скорост. Също така, би било добре да купиш и изпратиш букет на учителката ти по физика, която въпреки многобройните ти отсъствия от часовете ти е написала оценка, различна от заслужената, а сигурно и на класния си ръководител, затуй, че ти е извинявала отсъствията по физика.Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 10 години
"което ще изисква и нови високоскоростни линии за транспортиране на електроенергията към промишления юг."Гюнтер вдигна шалтера и токът бааавно потече по жиците.... :)))Ми така е, като си нямат още високоскоростни линии за ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още