IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Верига за дюнери обвини в рекет Агенцията по храните

Предприятие на веригата в Съединение има драстични пропуски в хигиената, отговори Пламен Моллов

15:54 | 21.05.15 г. 3
<p>
	Пламен Моллов показа снимка, която според него доказва, че в преработваното от компанията месо са открити червеи. <em>Снимка: БАБХ</em></p>

Пламен Моллов показа снимка, която според него доказва, че в преработваното от компанията месо са открити червеи. Снимка: БАБХ

В протокола от тази дата имало 20 нарушения, които заслужавали акт, но вместо това са дадени предписания. Три месеца по-късно на 24-25 юни е установено, че те не са изпълнени. Пак имало лоша хигиена, липса на контролни съоръжения, липса на записи за температури, липса на проследимост, заяви шефът на БАБХ. Отново били дадени предписания и са съставени актове.

Следващата проверка е на 20 април 2015 г. от независим екип, не от областната дирекция. Отново са установени ниска хигиена и липса на проследимост.

Моллов даже заяви, че в предприятието нямало топла вода на 20 април и през нощта бил направен монтаж, за да видят инспекторите, че вече има. Не бил решен въпросът с липсата на проследимост и затова предприятието е затворено.

„Това означава, че не е ясно от какви суровини се произвежда крайният продукт. Най-често това се прави, за да се укрива ДДС, защото се взима месо без документи. Аз нямам отношение към темата с ДДС-то, ролята на Агенцията е да гарантира безопасността на потребителя. Бизнес операторът трябва да има система за проследяване на цялото производство“, обясни той. След седмица отново комисия проверила предприятието и видяла, че пак няма такава система. 

На 18 май производителят доказва, че има такава система и възбраната предприятието да работи е вдигната. „Питам къде е рекетът, в кое действие“, коментира шефът на БАБХ. Той се закани, че ще има уволнени инспектори, ако са имитирали контрол. 

Моллов беше категоричен, че твърдението за "такса спокойствие" е клевета. Ако има основание, това трябва да бъде доказано, заяви той. Сега той обяви, че търговецът влизал в графата „високорискови“ и нямало как да му се осигури спокойствие.

„Имам доказателства за всяка дума, която ви казвам“, декларира шефът на БАБХ.

Той поясни, че при проверките на заведенията за бързо хранене на компанията са давани предписания, но не се е налагало да бъдат затваряни.

Компанията работи с българско и полско месо. „Имаме сигнал от икономическа полиция за преработка на незаконно месо от същия оператор, което даде повод за последната проверка, но нашата роля е да видим здравния статус на продуктите“, допълни Моллов.

Във веригата работят над 800 човека, от тях 120 души в Съединение.

Компанията се е обърнала към полицията, прокуратурата, към Министерството на земеделието и храните и парламентарната комисия по антикорупция. От "Аладин Фуудс" изтъкват в своя защита, че на 17 април 2015 г. са получили сертификат за безопасност на храните от международната компания Интратек и само три дни по-късно БАБХ ги е затворила.

"Досега никога не съм плащал рекет и няма да го направя, надявам се на подкрепа от всички засегнати, както от колегите в бранша, така и от потребителите. Ако някой ден чуете, че "Аладин Фуудс" вече произвежда в Румъния, значи не съм успял", заканва се Харфан.

По-късно от БАБХ съобщиха, че ще сезират „съответните компетентни органи, в това число и Прокуратурата, за нанесени морални щети и уронване престижа на Агенцията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Всъщност много отдавна престъпният бизнес и държавата работят съвместно на всички фронтове. Един мой познат, който е запознат с материята ми разправяше каква е тайната на огромните количества наркотици, които бяха залавяни по едно време в България. Тайната била, че пакетчетата са пълни с бял прах и само едно е "истинско". Колкото да може да даде положителна проба на полевия тест. След това белият прах се унищожава в пещите на Кремиковци и който си няма работа да ходи да доказва, че не е камила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
993
преди 8 години
Аааа, според ББ дюнерджийниците са стратегически антитерористични обекти, застраховка срещу тероризма... Как така ще ги рекетират? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Всеки голям бизнес в България бива рекетиран. Или от престъпния бизнес или от представители на управляващата в момента партия.Кога най-сетне на предприемачите ще им писне и ще се осмелят публично да кажат истината за българското задкулисие и рекета упражняван върху бизнеса и политическите партии в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още