fallback

Рециклираща фирма се обяви против връщането на празни опаковки в супермаркетите

Депозитната система ще издържи най-много шест месеца, твърди директорът на "Екопак" Тодор Бургуджиев

14:32 | 26.05.15 г. 7

Рециклиращата компания „Екопак“ се обяви категорично против въвеждането на депозитна система за оползотворяване на опаковките, каквато действа в някои европейски страни като Германия, Норвегия, Исландия и Хърватия. Там гражданите връщат празните бутилки и кенове в специални машини в супермаркетите и така си връщат част от сумата, платена за продукта.

Ако тази система бъде въведена, това ще е удар върху фирмите и потребителите, заяви Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на компанията. Той се позова на изявления на екоминистъра Ивелина Василева, според които МОСВ проучва възможността за въвеждането на системата.

Бургуджиев поясни, че евентуалното въвеждане на системата ще наложи производителите да инвестират в промени на опаковките, които ще трябва да имат специален баркод. 

„От 10 години в България има система за разделно събиране, има и паралелна система – на клошарите. Сега се обмисля въвеждането на още една паралелна система“, коментира той и прогнозира, че депозитната система ще колабира за три до шест месеца.

По думите му се подготвят промени в Закона за управление на отпадъците, като фирмите не са запознати с тях, но имало слухове, че екоминистерството ще иска 2% от приходите на рециклиращите организации, а със средствата ще ги одитира.

Данни за пазарния дял на компаниите, източник: Екопак

Изпълнителният директор на компанията подчерта, че най-справедливата система е тази, при която се измерва количеството изхвърлени от всяко домакинство отпадъци. Сега по думите му хората нямат стимул да изхвърлят разделно, защото такса смет се определя според данъчната оценка на имота, а и защото виждат как клошарите прибират редовно опаковките от цветните кофи.

Тодор Бургуджиев представи данни за дейността на компанията през 2014 г. Той отчете, че "Екопак" е с най-голям пазарен дял от организациите за разделно събиране на отпадъци от опаковки в страната – 42,76%.

През миналата година организацията е събрала разделно и предала за рециклиране 87 144 т отпадъци от опаковки, с което на депата са пратени с над 178 908 куб. м по-малко отпадъци. Общото рециклирано количество представлява 61,08% от декларираните количества опаковки, при определени от закона 55%. Компанията е разположила в страната над 15 хил. контейнера, които обслужват повече от 2,7 млн. жители в 70 общини. Изградила е 15 собствени сепариращи инсталации. Общият капацитет на сортиращите мощности достига 460 хил. тона, а заетите там са 250 души.

"Екопак" има сключени договори с 27 завода за рециклиране на територията на България. Компанията твърди, че е основен доставчик на отпадна хартия за най-големия български завод за преработка „Дуропак Тракия Папир”, на отпадно стъкло – за „Дружба - стъкларски заводи” и основен доставчик на пластмасови отпадъци от опаковки за голяма част от преработвателните предприятия.

Тодор Бургуджиев съобщи, че през юни 2015 г. "Екопак" ще внедри в България нова система за отчитане на спестените СО2 емисии. Той посочи, че общината, която реализира най-много зелени идеи и следи най-много за чистотата, е Бургас. Най-много проблеми с разделното събиране имало в София.

Компанията обаче търпи щети заради рекорден брой унищожени или запалени контейнери – близо 700 за миналата година, което причинило щети за около 88 хил. лв. Това се правело включително от футболни фенове след мачове и хора, които палят цветните кофи, за да си правят селфита.

Тази година дружеството е решило да организира конкурс „Най-зелена община“, съобщи още Тодор Бургуджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
fallback