IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рециклиращите фирми извън обхвата на ОП "Иновации и конкурентоспособност"

Браншът ще търси яснота защо кодовете на сектора не са вписани в документацията за кандидатстване по програмата

11:26 | 07.05.15 г.
Рециклиращите фирми извън обхвата на ОП "Иновации и конкурентоспособност"

Рециклиращият сектор е напълно изключен от обхвата на новата програма „Иновации и конкурентоспособност”, предупредиха от Българската асоциация по рециклиране (БАР).

Асоциацията обединява фирми от бранша с дейности с отпадъци от черни и цветни метали. Те изразяват безпокойство от факта, че от схемите за проекти от малки и средни предприятия за интелигентен растеж и внедряване на нови технологии  е изключен секторът на икономиката, осъществяващ дейности с рециклиране на отпадъци.

От асоциацията изтъкват, че през последните 23 години фирмите в бранша са изградили национална мрежа за събиране, сортиране и рециклиране на отпадъци, която обезпечава със суровини структуроопределящи металургични заводи на България. Това е постигнато с инвестиционна програма за изграждане на площадки, снабдени с машини и съоръжения за транспорт и рециклиране на отпадъци на обща стойност 1,3 млрд. лв.

Фирмите от бранша са очаквали, че поне част от средствата за иновации биха могли да бъдат осигурени чрез еврофинансиране през новия програмен период.

С новата програма "Иновации и конкурентоспособност" обаче отговорът е категоричен – до 2020 г. отново цял сектор от икономиката на България ще бъде лишен от достъп до евросредства по неясни причини, се подчертава в съобщението. Фирмите от бранша ще търсят яснота защо кодовете на сектора не са вписани в документацията за кандидатстване по програмата.

От асоциацията изразяват и притеснение от някои нови условия по програмата, които според бранша биха могли да доведат до забавяне на усвояването й. Схемите вече трупат забавяне от 4 месеца, тъй като не са подготвени необходимите документи за отпускането на подкрепа, пише още в съобщението.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още