IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри и ОП "Иновации и конкурентоспособност"

Общият бюджет на програмата до 2020 г. е 1,39 млрд. евро, от които 1,18 млрд. евро са от Европейския фонд за регионално развитие

14:34 | 16.03.15 г.
ЕК одобри и ОП "Иновации и конкурентоспособност"

Европейската комисия е одобрила Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за новия програмен период, съобщиха от Брюксел. Средствата по нея са в размер на около 1,39 млрд. евро и ще бъдат инвестирани за развитие на българската икономика. От тях 1,18 млрд. са от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

Програмата има за цел да се стимулира икономическия растеж и да се увеличи производителността, предимно на малките и средните предприятия (МСП), допълват от ЕК. Специално внимание е отделено на сътрудничеството между бизнеса и научноизследователските мрежи и на повишаването на предприемаческата активност в България.

Основна роля за постигането на тези цели ще играят финансови инструменти като банкови заеми, гаранции и дялови инвестиции. С програмата ще се финансират и мерки за по-ефективно използване на ресурси в предприятията и за повишаване на тяхната енергийна ефективност.

Основните очаквани резултати са подпомагане на повече от 9 000 предприятия чрез безвъзмездни средства и финансови инструменти и мобилизиране на повече от 1 млрд. евро частни инвестиции. Прогнозите са, че благодарение на програмата ще се увеличи делът на новаторските предприятия и производителността на МСП.

Оперативната програма ще има и принос към намаляването на потреблението на енергия в икономиката.

Основните приоритети на програмата са:

·     Технологично развитие и иновации: 250 млн. евро от ЕФРР (21,24% от бюджета);

·     Предприемачество и капацитет за растеж на МСП: 593 млн. евро от ЕФРР (50,17% от бюджета);

·     Енергийна и ресурсна ефективност на предприятията: 264 млн. евро от ЕФРР (22,35% от бюджета);

·     Премахване на пречките в областта на сигурността на доставките: 38,2 млн. евро от ЕФРР (3,24% от бюджета);

·     Техническа помощ: 35,4 млн. евро от ЕФРР (3% от бюджета).

Около 25% от средствата по програмата ще бъдат предоставени под формата на финансови инструменти, като например гаранции по банкови заеми и дялови инвестиции.

Очаква се първите покани за представяне на предложения по програмата да бъдат обявени през 2015 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още