IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Трябва да предложим нов механизъм за подпомагане след бедствия

През 2015 г. ще усвоим средства от новия и стария програмен период, заяви вицепремиерът

09:45 | 06.02.15 г.
Т. Дончев: Трябва да предложим нов механизъм за подпомагане след бедствия

Управляващите ще търсят нов механизъм за подпомагане на пострадали след природни бедствия. Това каза пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев по повод поройните дъждове и наводненията от последните дни.

По думите му за последните няколко години реакциите при бедствия са много по-добре организирани. „Само преди няколко години нямаше да има чували с пясък и система за реакция. Обречени сме да работим заедно“, заяви той.

Във връзка с поискан мораториум за износ на дървесина с цел да спре незаконната сеч и да има превенция на наводненията Дончев каза: „Състоянието на горите е една от причините за част от бедствията. Не съм убеден, че има една проста мярка – забрана за износ на дървесина, която с магическа пръчка ще реши целия проблем. Необходими са мерки на много нива“. 

Томислав Дончев се съгласи, че контролът не е достатъчен по отношение на незаконната сеч и допълни: „Ние все още не добиваме нефт, гората е националното богатство. Ако за едно или две поколения я унищожим, наказанието няма да е само природните стихии“. Той отчете, че възрастта на горите пада, въпреки че дървесната маса се увеличава, а младата гора поема по-малко количество води.

"Трябва ясно да разграничим пораженията от природните стихии и тези, които са нанесени от човешка грешка. Трябва да приемем, че природата е различна и да сме готови за променените условия, в които работим и живеем", подчерта той. Инфраструктурата вече по думите му трябва да е готова за шокови количества валежи и големи температурни амплитуди.

Тъй като има възможност част от щетите след бедствия да се покриват с евросредства вицепремиерът напомни, че въпросният европейския фонд не покрива 100% от щетите, освен това средствата от там са само за публична инфраструктура.

„Остава въпросът за частните домове и това е голямата тема, която държавата не е решила. Практиката е противоречива. Когато имаме концентрирано бедствие, хората в населеното място получават помощ според данъчната оценка на имота. Често стопаните са недоволни – с 2000 лв. не могат да си построят къща. Получаваме и упреци – на някой му е изгоряла къщата. Как на единия казваме да, а на другия не“, посочи проблема вицепремиерът.

Той подчерта, че все още застрахователната култура е ниска и хората застраховат масово автомобилите си, но не и жилищата си. „Затова сме в дълг да предложим нов механизъм, който да осигурява подпомагане на социално слабите по време на бедствия“, заяви той. 

Той коментира още, че през 2015 г. България ще усвои средства и от приключилия, и от новия програмен период.

„2015 г. категорично няма да е нулева. Трябва да разплатим 4,6 млрд. лв. от стария програмен период. Амбицията ни е плащанията от новия програмен период да бъдат над 1 млрд. лв.“, заяви той.

Вече имаме две одобрени оперативни програми – „Човешки ресурси“ и „Транспорт“. Програмите „Добро управление“, „Наука и образование“ и „Конкурентоспособност“ са технически готови и аз очаквам формалното одобрение в рамките на този месец. Продължават преговорите за „Околна среда“ и „Региони в растеж“, обясни Дончев. По думите му тази година ще бъде най-силната по отношение на евросредствата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още