fallback

Задълженията на НЕК към двете американски централи растат с часове

Преговорите финалното подписване на договорите с цел намаляване на цената за разполагаемост са трудни, коментира изпълнителният директор на БЕХ

21:27 | 27.05.15 г. 8
Автор - снимка
Създател

Задълженията на НЕК към двете американски централи растат с часове и сумата вече е малко над първоначално обявената. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен, предава БТА.

Той бе в парламента за изслушване от временната анкетна комисия за състоянието на енергетиката. Коен каза, че се водят трудни преговори с централите за финално подписване на договорите, с което да бъде намалена цената за разполагаемост, която НЕК заплаща.

Ефектът от тази мярка ще е икономия от 1 млрд. лв. за оставащия период на действие на договорите. За да се подпишат договорите обаче, НЕК трябва да изплати просрочени задължения, които първоначално бяха обявени в размер на около 700 млн. лв. Коен каза, че част от текстовете на договорите се съгласуват в момента с КЕВР.

Американските централи в същото време дължат около 210 млн. лв. на "Мини Марица Изток 2". Това съобщи пред медии Деян Червенкондев, председател на борда на директорите на мините. Той каза, че в подписаното предварително споразумение между НЕК и двете американски централи е изрично записано, че щом НЕК се издължи към тях, те пък ще се разплатят с мините.

„В момента изплащането на тази сума ни е крайно необходимо за изпълнение на инвестиционната ни програма“, каза Червенкондев. Той допълни, че предстои стартиране на проект по фонд "Козлодуй", по който ще бъде закупена нова техника.

Червенкондев посочи, че освен двете американски централи и ТЕЦ "Брикел", както и ТЕЦ "Марица Изток 2" дължат пари за въглища и така общата сума просрочени задължения е над 330 млн. лв.

Мините от своя страна дължат на доставчици между 160-170 млн. лв., коментира Червенкондев. В момента цената на въглищата е 77 лв. за тон, сочи доклад, изготвен от експерти на Deloitte и поръчан от Световната банка, за това как трябва да се развива цената на въглищата, за да се изпълнява определен бизнес план на мините

Според Червенкондев то цената в момента трябва да е 110 лв. Той обаче не съобщи дали Мини Марица Изток ще поискат от министъра на енергетиката увеличаване на цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 06.09.22 г.
fallback