IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доколко необосновани са исканията за повишаване на цената на тока?

Само за последния регулаторен период НЕК е натрупала дефицит от 950 млн. лева, посочва в свой анализ ИПИ

09:50 | 17.05.15 г. 2
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

С наближаването на новия ценови период от 1-ви юли, крайните клиенти отново се вълнуват дали цените на тока ще се увеличават, макар тези вълнения да се усещат по-сериозно в периода декември-февруари, пише в свой коментар икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков.

„Политиците и политически предложените и избрани членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за пореден път увещават, че исканията за увеличение са нереалистични”, допълва той като се позовава на изявленията на енергийния министър Теменужка Петкова и на председателя на КЕВР Иван Иванов.

Според Стайков подобни изказвания могат да се отдадат на предстоящите избори или поради други непазарни обстоятелства, но независимо от причината те звучат точно толкова разведени с реалността, колкото и твърдението, че НЕК не е поискала увеличение на цената на електроенергията.

В своето заявление компанията ясно излага причините и дава оценка на размера на формирания дефицит от регулираната си дейност в периода юли 2014 – юни 2015 г. От ценовото заявление на държавната компания се вижда, че натрупаният дефицит вече е около 950 млн. лв. само в рамките на настоящия ценови период.

Той се формира от следните пера:

-449 млн. лв. – изкупуване на електроенергия по дългосрочни договори от AES Гълъбово (ТЕЦ Марица Изток 1) и ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 - признатите разходи на НЕК се базираха на предоговарянето на тези договори, което все още не е факт;

-227,5 млн. лв. – изкупуване на електроенергия от вятърни и фотоволтаични централи;

-129,9 млн. лв. – разходи за въглеродни емисии по дългосрочните договори, които не са признати;

-151,4 млрд. лв. – некомпенсирани разходи за дейността „обществена доставка”, които включват разходи за лихви и главници по кредитите на компанията.

Към този недостиг трябва да се добавят и натрупаните задължения на компанията от регулирана дейност в периода юли 2010 – юни 2014 г., които по оценка на КЕВР, възлизат на около 1,4 млрд. лева, припомня икономистът.

„При положение, че за четири години компанията е натрупала дефицит от 1,4 млрд. лева, а в рамките само на една година той се е увеличил с още около 950 млн. лева, достигайки близо 2,4 млрд. лева, министърът на енергетиката и председателят на КЕВР не виждат основание за увеличаване на цената на електроенергията”, пише още в своя анализ Стайков.

Според него подобно отношение буди редица притеснения, основното от които е че краткото отрезвяване, което беше завладяло регулатора през 2014 г., когато цените на електроенергията бяха увеличени с две решения, е изместено от ново опиянение по „неоснователни искания за увеличение на цените”.

"Ето едно „аспиринче” от заявлението на НЕК, което може да помогне за отрезвяване: „…необходимостта от ползване на кредити за разплащане на просрочени задължения към доставчици произтича основно от обстоятелството, че регулираните цени, които му се утвърждават, не покриват разходите за регулирана дейност и компанията не е в състояние да генерира достатъчно парични средства за финансиране на дейността си”, посочва експертът. 

Може и да изглежда като че ли държавата, в лицето на регулатора, провежда политика против собствения си монополист, но в крайна сметка потърпевши са производителите на електроенергия и мрежовите компании – защото им се бавят плащания; небитовите потребители – защото плащат по-висока цена заради натрупаните дефицити в системата; домакинствата – защото рано или късно ще си платят реалната сметка, било то и през държавния бюджет.

Колкото по-бързо регулаторът започне да спазва закона и да се съобразява с пазарната логика и колкото по-бързо бъде либерализиран пазарът, толкова по-малка ще е „изравнителната сметка” накрая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ на коментар 1 Не съм юрист но ако това е вярно - http://***.vestnikataka.bg/2014/10/%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BC-54-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%E2%80%9E%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/ОЗНАЧАВА ,ЧЕ ВИ ОГРАБВАТ и съм описал ка се ограбва БЪЛГАРИЯ - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Април 2011год. писах на Премиера ,Президента и т.н. държ.институции ,че трябва веднага да се спрат сключването на договори за изкупуване на ток от ВЕИ защото ще стане това за което сега става - 5000 мегавата държавата трябва да изкупува при потребление 3-4000 мегавата - ЧЕСТИТО!!!На 17 03 2013год. екс м-р Трайчо Трайков при Карбовски каза,че е заварил молби за 12 000 MW фотоволтаици и ветрогенератори и до оставката му са пресъединени 200 MW и за три месеца до 01.07.12год. са пресъединени още 700 MW при заложени 300MW ток от фотоволтаиците за 2020год. Обяснил съм повечето неща тук - http://darikfinance.bg/***/80521#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още