IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иванов: До есента част от ВЕИ централите ще изпълнят лимитите си за преференции

Изчисляването на количествата енергия няма да се промени, но въпреки това НЕК ще спести 100 млн. лева, смята председателят на КЕВР

14:12 | 29.04.15 г. 5
Иванов: До есента част от ВЕИ централите ще изпълнят лимитите си за преференции

Изчисляването на количествата на зелената енергия, която Националната електрическа компания трябва задължително да изкупи, ще остане същото, показва становище на енергийния регулатор.

Председателят му Иван Иванов обаче смята, че въпреки това ще бъдат реализирани намаления на разходите на НЕК със 100 млн. лева, защото част от централите ще изпълнят лимитите си до есента. След това държавната компания няма да има задължение да изкупува енергията на преференциални цени до края на годината.

Припомняме, че с промени в Закона за енергията от възобновяеми източници от 1 януари 2014 година НЕК не изкупува цялата енергия, произведена от фотоволтаични централи и вятърни турбини, а само до размера на определената средногодишна продължителност на работа на централите.

В закона обаче не се дава легална дефиниция на понятието „средногодишна продължителност на работа“, се казва в становището на КЕВР. Оттам отбелязват и че не могат да тълкуват законодателната рамка, а това е право само на Народното събрание. 

Във връзка с този пропуск от НЕК настояват лимитите да се определят на база броя астрономически часове на работата на централите. От Комисията за енергийно и водно регулиране обаче посочват, че досега в решенията си за преференциални цени изчисленията са правени на база на пълните ефективни часове, тоест работата на централите при номинална мощност и няма да има промяна в начина на определяне на лимитите.

Иван Иванов беше категоричен, че с това становище на Комисията няма да има промяна и в първоначалните разчети с колко ще бъдат намалени разходите на НЕК от ограниченото изкупуване на енергията на зелените централи. Очакванията са, че въведените лимити ще спестят 100 млн. лева на енергийната компания през тази година.

„НЕК ще изкупува само в рамките на записаната енергия, за която се заплащат преференциалните цени, не цялата енергия“, каза Иванов пред журналисти след края на откритото заседание на КЕВР днес.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Мислещ
преди 9 години
Много е просто бе, централите имат номинална производителност в кВч, преференциално се заплащат тези кВч, до достигане на номинала. После се заплащат на 12.5 ст - цената на която НЕК продава на ЕРП. Явно нашите производители произвеждат малко повечко от номиналната си мощност. Или много повечко, това предстои да разберем тази година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 9 години
ХАХ'! :) Нямам никакво отношение към веитата (освен, че им плащан цената). Това за ограничението го написах, защото знам как функционира държавата, а и не съм съвсем сигурен, че доводите на г-н Иванов ще издържат (евентуално) в съда. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
SS-23
преди 9 години
А за ограничаването на производството чакам да видя как ще стане това.----ше разбереш как ще стане, една светла сутрин като видиш изпотрошени всички панели... видеокамерите няма ти помогнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
SS-23
преди 9 години
До есента част от ВЕИ централите ще изпълнят лимитите си за преференции----Отдавна трябваше да ги орежат тия пишман тарикати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Пишман Investor
преди 9 години
Малко по малко г-н Иванов проглежда и е осъзнал, че тези часове не са онези часове. И като казва, че ще се спестят 100 млн. (в, което аз предълбоко се съмнявам) не е лошо да каже и че НЕК плаща и компенсира разпределенията за зелена енергия с далеч над 1 000 000 000 (1млрд.) лв. годишно.А за ограничаването на производството чакам да видя как ще стане това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още