IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се налага промяна на цената на тока, смята енергийният министър

Години наред с цената на тока се правеше социална политика, но това време си отиде, заяви Теменужка Петкова

12:06 | 11.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Не се налага промяна на цената на тока, смята енергийният министър

Налице са условия цената на тока да бъде задържана на това ниво, коментира пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова исканията на електроразпределителните дружества за увеличение на цените от 1 юли.

НЕК и Електроенергийният системен оператор са подали заявления, съгласно които не се иска увеличаване на цената на тока, но последната дума ще е на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), обясни тя.

Петкова смята, че трябва да се направи много сериозен анализ и да бъдат проведени разговори с ЕРП-тата, които да докажат необходимостта от тяхното искане.

Тя увери, че предстоящите избори нямат отношение към въпроса за увеличаването на цената на тока. “Години наред бяхме свидетели на това как с цената на тока се правеше социална политика, но аз смятам, че това време вече си отиде”, заяви тя. Като доказателство за думите си тя посочи последните промени в Закона за енергетиката, новият статут на КЕВР и независимостта на комисията от изпълнителната власт.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев вече се е завърнал от САЩ, където заедно с зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков презентираха двата блока Силистар и Терес, каза още Петкова. Тя изрази надежди до 120 дни да постъпят оферти за проучване в Черно море за газ и обясни, че има много сериозен интерес от големите компании в бранша.

Според министъра все още е рано да се говори за „Турски поток“ и за това, че с „Южен поток“ всичко е приключило. До настоящия момент ние не сме получили официално информация от руска страна за това каква е тяхната визия за този проект, обясни тя. По нейно мнение „Турски поток“ няма своята икономическа обоснованост, защото той ще бъде доста по-скъп.

Петкова обясни още, че интерконекторните връзки са един от приоритетите на правителството. Те ще ни осигурят и ще гарантират енергийна сигурност и диверсификация, както на източниците, така и на доставките на природен газ, каза тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още