IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милер: Строителството на "Турски поток" може да започне още днес

Русия и Турция са постигнали договореност, като първите доставки по газопровода ще бъдат факт към декември 2016 г.

17:55 | 08.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Милер: Строителството на "Турски поток" може да започне още днес

Фактическото строителство на „Турски поток“ може да започне още днес, коментира пред руски медии ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер. Компанията мобилизира работата си по подготовката на строителството, допълни още той, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Вчера Милер съобщи, че Русия и Турция са постигнали договореност по проекта и първите доставки по газопровода ще бъдат факт към декември 2016 година. "Графикът на работа по „Турски поток“ ще бъде съобразен с постигнатите договорки“, коментира тогава той, но без да уточни какви точно са те.

Припомняме, че според досегашните планове до края на 2016 година трябва да бъде построена една тръба по проекта, която да захранва с газ клиентите в Турция. След това, поетапно до 2020 година ще бъдат построени още три тръби, по които ще бъде доставян газ за клиентите в Европа. Това ще става от газов хъб на гръцко-турската граница.

Днес обаче стана ясно, че една от страните, през чиято територия трябваше да мине удължението на тръбата в посока към Европа – Сърбия, няма да участва в проекта.

Част от трасето на „Турски поток“ по дъното на Черно море трябва да повтори одобрения маршрут на нереализирания „Южен поток“. За него вече са поръчани тръбите, които стоят на склад на пристанищата във Варна и Бургас. Преди броени дни и една от фирмите, която трябваше да изгради водната част на „Южен поток“ - италианската Saipem, съобщи, че би участвала и в „Турски поток“, ако получи покана от „Газпром“.

На този етап е ясно трасето на „Турски поток“ по дъното на Черно море и до турския бряг. След това тръбите трябва да преминат през територията на Турция и да достигнат до гръцката граница. Как ще продължи трасето, особено и след отказа на Сърбия да участва в проекта, засега не е ясно.

Алексей Милер вече предупреди Брюксел, че доставките през Украйна ще спрат до 2020 година, но пък от Европейската комисия коментираха, че на този етап нямат намерение да изграждат нова инфраструктура, която да доведе суровината от газовия хъб в Гърция до пределите на ЕС.

В същото време вече започват да се чуват и коментари, че ако Русия откаже да транзитира газ през територията на Украйна, то ЕС може да започне да изкупува руски газ на точка на руско-украинската граница. Именно тогава ще видим дали идеята за Енергиен съюз е куха или ще може да бъде реализирана. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis11
преди 9 години
аз мисля, че май само в България са *** и то в се увеличава в геометрична прогресия, днеска при поредното ми *** на акаунта защото съм копирал кодекса на WTO ..... :)) А ти не правиш изключение с твойте съждения .... :))) само тва щи кажа, медиите са един голям показател в тая *** държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 11
lyusien
преди 9 години
Никога няма да започне строителството на Турски поток Единственото място откъдето може да мине такъв газопровод е България и руснаците го знаят много добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Arr
преди 9 години
да не завждаме на съседите ,а да търсим финансиране за интерконекторните връзки към тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
redcretin
преди 9 години
С рашките никога нищо не е сигурно - освен че се въртят *** номера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още