fallback

България ще има скоро достъп до финансиране по плана Юнкер, смята Ева Паунова

Националните проекти са насочени основно към енергетика, инфраструктура, образование и иновации, заяви евродепутатът

14:51 | 29.05.15 г.

"Съвсем скоро ще имаме достъп до финансирането по плана "Юнкер", който ще осигури така необходимите инвестиции за българския и европейския бизнес." Това заяви евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова по повод споразумението по Европейския инвестиционен план, постигнато след продължителни преговори от Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент вчера.

"Значимостта на това споразумение е безспорно голяма както за икономиката на Европа, така за развитието на България", заяви Паунова, цитирана от пресофиса си.

Финансирането от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е в основата на плана "Юнкер", е в допълнение на 32-та млрд лева, които България може да усвои от бюджета на ЕС до 2020 г.

Националните проекти са насочени основно в областта на енергетиката, физическата инфраструктура, образованието и иновациите. Фондът ще се фокусира върху стимулиране на частните инвестиции в проекти, като ще осигурява подкрепа под формата на широка гама финансови продукти, включително капиталови инструменти, дългови инструменти или гаранции, за да може да се адресират по възможно най-добрия начин нуждите на конкретния проект.

Финансирането по плана "Юнкер" ще даде тласък на създаването на нови работни места и борбата с безработицата, каза Паунова.

"В момента имаме нужда от качествени проекти в частния сектор, които могат да привлекат значителни инвестиции благодарение на техническата и експертна помощ по плана „Юнкер“. Това съдействие при структурирането на проектите ще помогне на българския бизнес да се възползва от възможностите, които ни предоставя ЕС", коментира Паунова.

Фондът вече е одобрен от държавите членки, както и в ресорните комисии на Европейския парламент. Остават още две гласувания – вотът на финансовите министри на 19 юни и на евродепутатите в пленарна зала на 24 юни. Въпреки че законодателството още не е окончателно прието, партньорът в проекта - Европейската инвестиционна банка, получи зелена светлина вече да финансира проекти, които отговарят на определени от нея критерии и които впоследствие да бъдат включени в гаранционното покритие на фонда. Към момента всички постъпили запитвания за реализиране на инвестиционни проекти по инициативата сe насочват и за консултиране и с ЕИБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:50 | 05.09.22 г.
fallback