fallback

Калфин: Големият проблем на обществото са неравенствата

Най-важни са образованието и заетостта в контекста на левите политики и младите хора, смята социалният министър

15:18 | 30.05.15 г. 14
Автор - снимка
Създател

Образованието и заетостта в контекста на левите политики и младите хора са най-важни. Но образованието и заетостта са само един от инструментите за постигане на нещо, те не могат да бъдат самоцел. Големият проблем е свързан с неравенствата в обществото. 

Това заяви Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика, по време на Националната младежка дискусия "Младите и лявото в България и Европа", организирана от Младежката организация на АБВ, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Като един от основните проблеми Калфин посочи липсата на достъп до образование на ромските деца. По думите му има много места в България, които даже не са обозначени на картата и са извън градските регулации, но където живеят стотици и хиляди роми, повечето от чиито деца не ходят на училище по разнообразни причини.

Като конкретен пример социалният министър е посочил с. Гърмен, където към настоящия момент и малцината, които ходят на училище, не го правят заради страх. А препоръката на училищния директор била – по-добре ромските деца да не влизат в клас заради опасност от саморазправа.

"Това напрежение, което се появи, се е пренесло и върху децата. Да, това е етнически конфликт. Само че означава ли това, че трябва да сложим табелката на етническите конфликти навсякъде? Между хората там (в Гърмен – бел. ред.) сигурно има хора, които са смислени, които си гледат децата и се опитват да оцеляват, както голямата част от българите. Сигурно всички познават роми, които са образовани, искат да учат или работят. Къде са причините в това нещо? За мен думата е една - бедността и на едните, и на другите", коментира Ивайло Калфин.

"Процентът на трайно безработните в България е най-висок в целия Европейски съюз и се увеличава. Половината от тези хора са от българския етнос. И причината е липсата на мотивация и за образование, и за работа и от това произлиза едно нещо – гето", отбеляза още социалният министър. "Когато говорим за промени в политиката в България, те трябва да бъдат свързани с образованието и заетостта, а и бедността".   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 10.09.22 г.
fallback