fallback

Икономисти: КТБ „отвори“ проблемите в банковия сектор

Кредитирането у нас може да отбележи положителни темпове до края на годината, прогнозират икономистите на БАН

12:25 | 01.06.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор

През 2014 година банковият сектор беше белязан основно от проблемите около Корпоративна търговска банка (КТБ). Казусът доведе до „избистряне“ на множество проблеми в сектора като цяло. Това коментира доц. Григор Сарийски при представянето на годишен доклад за развитие на икономиката на Института за икономически изследвания при БАН.

На първо място икономистът посочи установения институционален проблем, визирайки БНБ, която констатира, че банковата система е стабилна, но се оказа че една от банките е с отрицателен капитал. Вторият негатив, който експертът открои, е проблемът с регулаторната рамка – фактът, че не сме синхронизирали законодателството за банките изцяло с европейските директиви. Все още има редица закони, които тепърва трябва да бъдат синхронизирани, коментира икономистът.

На трето място Сарийски посочи чисто поведенчески проблеми – гражданите целяли високи лихви, но впоследствие загубили голяма част от вложенията си. В момента това, което правят депозантите, е да раздробяват депозитите си и да ги прехвърлят от банка в банка в търсене на най-изгодни условия, коментира експертът.

По отношение на кредитите той посочи, че като цяло кредитирането „никъде не върви“ - нито в еврозоната, където бе отчетен нулев ръст, нито у нас. През миналата година кредитирането у нас отчете отрицателни темпове, но е възможно през настоящата година да отбележи положителни темпове заради натрупани стари задължения, които трябва да бъдат погасени. Възможно е да има нови кредити за покриване на стари комунални задължения, прогнозира икономистът. Според него е възможно да имаме по-големи темпове на кредитирането, но не с осезаема разлика.

Активите на търговските банки се увеличиха с близо 6 милиарда лева през изминалата година, като понижението спрямо предходната се дължи на възникнали казус с Корпоративна търговска банка (КТБ). Депозитите стигнаха 41 милиарда лева, но именно там възникна и един от най-големите проблеми, каза доц. Григор Сарийски от БАН.

Активите на търговските банки растат, а интересът към кредитиране намалява. Източник: Институт за икономически изследвания

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
fallback