IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАН прогнозира 1,4% ръст на българската икономика за 2015 г.

В краткосрочен план се очаква нисък, но ускоряващ се растеж през следващите две години

12:30 | 25.05.15 г.
БАН прогнозира 1,4% ръст на българската икономика за 2015 г.

Ръст от 1,4% на българската икономика през 2015 г. се предвижда в годишния доклад на Института за икономически изследвания при БАН. В краткосрочен план се очаква нисък, но ускоряващ се растеж, който да достигне нива от 2,1% и 2,5% през 2016 и 2017 г.

Прогнозата се основава на очакванията за ускорен износ в еврозоната, на нарастване на вътрешното потребление и на приноса на еврофондовете. Очаква се инвестициите и износът да запазят темповете на растеж, а инфлацията да остане отрицателна.

Продължава неблагоприятната тенденция на много нисък растеж от 1 – 2%, заяви проф. д-р Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания при БАН.

„Това за развита страна като САЩ може да е задоволително, но за България е крайно незадоволително. България се движи добре, в сравнение с други страни, като икономически показатели, но недостатъчното реформи не й позволяват да постигне ръста, за който има потенциал“, заяви той.

Глобалните и регионални тенденции не оправдаха очакванията за възстановяване на растежа през 2014 г. Част от причините бяха политическа и икономическа нестабилност, което повлия върху международните цени, които не успяха да регистрират растеж през последните 2 г. В опит да се преодолеят някои нестабилности в глобален мащаб и заради дефлационната опасност в ЕС бяха проведени редица политики, някои от които агресивни – като опитите на ЕЦБ за количествени улеснения, заяви Иглика Василева от Института.

Засега нашата оценка е, че тези глобални политики не подобриха съществено ситуацията, заяви тя.

Икономистите очакват задържане на растежа на международните цени, значителна несигурност, свързана с възстановяването на растежа в ЕС и известна несигурност заради предстоящите в България местни избори.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още