IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната минимална заплата ще се увеличи с 16 лв. от 1 юли

Така тя ще надхвърли с 12 лв. линията на бедността, като ще достигне 298 лв.

20:19 | 01.06.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нетната минимална заплата ще се увеличи с 16 лв. от 1 юли

Нетната минимална работна заплата след първи юли ще се увеличи с 16 лева и ще надхвърли определения праг на бедност. Това е записано в доклада на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин към проектопостановлението, което трябва да одобри правителството, съобщава БНР. 

Правителството ще препотвърди влязлото в сила от януари увеличаване на минималната заплата и планираното ново от месец юли, след като спази процедурата и съгласува намерението в националния тристранен съвет. ВАС отмени увеличенията с мотива, че не е спазена точно процедурата по съгласуване.

В мотивите си към предложението Ивайло Калфин посочва, че периодичното увеличаване на минималното възнаграждение гарантира запазване и умерено увеличаване на покупателната способност на доходите на голяма част от работещите, а ръстът не води до допълнителни тежести в други области и ефектът върху държавния бюджет и бюджетните организации е предвидим и поносим.

След плащане на данъци и осигуровки, минималната заплата в момента [360 лв.] осигурява чист доход от 282 лева. След първи юли той ще е със 16 лева повече и ще достигне 298 лева [при минимална заплата от 380 лв.] По този начин нетната минимална работна заплата ще бъде макар и с малко, 12 лева, над линията на бедността.

Според социалното министерство двукратното увеличаване през тази година е съобразено с динамиката на средните нива на заплащане в страната. Очаква се тази политика да мотивира безработните към по-активно поведение на пазара на труда. Други очаквани положителни ефекти от ръста са оживление в потреблението и повече приходи от данъци и осигуровки. Плавното повишаване на минималната заплата е основно средство за борба със сивата икономика, се посочва още в доклада на вицепремиера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Stanislav_Stankov
преди 8 години
"През 2104 г. имаше ускорен икономически растеж за трета поредна година"Как е възможно такъв сериозен сайт, който го четат много хора да не проверява статиите си преди да ги публикува.Почти няма статия без правописни и технически грешки!Засрамете се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 8 години
Приятели,Много се радвам че ви има и двамата и мик и др. като вас които точно посочват проблема!Радвам се че ви има!Но това не е достатъчно. Само да се каже или напише. Дела трябват същоДемокрацията изисква политическа ангажираност и отговорност всеки ден, а не само на избори. Това че си говорим тук в този "бизнес" сайт е само малка част от използване на свободата.Трябва тези неща да стигат до политиците и законодателя, до агенциите, до партиитеНалага се това, за да имат нашите идеи проникване в живота на хората Активирайте се политически, създайте нови партии и движения или надделейте в настоящите партии/една БСП не е досттъчно лява/ и излезте и говорете за тези проблеми и на чуваем форумза да успеем тр да работим, за да имаме социалистически депутати, според мен вие ще бъдете чудесни представители на народа в защита на социалните ценности и свободата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
А де ...и аз пиша по тази тема от година, но вместо да се замислят местните "бизнесмени" ме дамгосват комунист! Те били десни. Уж десни а не мислят за собствения си интерес. :)))))) "потребление а с 282лв" ха ха ха и те очакват бизнеса им да върви! Подобна политика с доходите на българите може да е от полза само на германските автопроизводители но не и на средния бизнес в България. Добре са им дошли на швабите евтино произведените кабели /например/ в България. Добре дошла е и евтино изкопаната руда от недрата на България. А печалбите им право в Лондон или Цюрих. За местните пари колкото да си платят тока и водата. Скоро и те няма да са в БГ ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Незнам само дали политиците го правят умишлени или от неукост Как изхвърлихме 10% БВП на *** - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3254752Навсякъде в ЕС има необлагаем минимум а ние даже се срамувам да го напиша 282лв. чист доход ????Дянков накрая си призна ,прозря ,че икономикат е потребление а с 282лв. какво се потребява и отделно още над 1 200 000 пенсионери са под тези пари Ако се вземе статистиката ,че на едно 4-членно семейство трябват 2240лв. месечно над 3,5 милиона живеят под тези доходи и пак има малък растеж защото емигрантите пращат около 2 милиарда евро годишно засечени от БНБ иначе са повече тоест без тези пари досега да е станало гражданска война и не че е нещата не отиват натам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още