IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България иска общи европейски правила за подпомагане на фермерите в ЕС

Целта е да има равнопоставеност на пазара и да поискаме условия, които биха ни защитили, обясни земеделският министър

12:45 | 04.06.15 г. 1
<p>
	Десислава Танева. <em>Снимка: БТА</em></p>

Десислава Танева. Снимка: БТА

Да има общи европейски правила за подпомагане на фермерите от бюджетите на страните членки на Европейския съюз (ЕС) – това предложи министърът на земеделието Десислава Танева на форум за аграрния сектор с участието на Световната банка.

Танева разясни, че така ще има равнопоставеност на пазара, тъй като по-богатите страни членки имат възможност да подпомагат повече земеделците, за разлика от страни като нашата.

„Няма да искаме останалите членки да намалят държавните помощи. Въпросът е да поискаме условия, които биха ни защитили“, каза тя.

Тъй като в края на годината изтича последният срок, който ни беше даден от ЕС да модернизираме млечните ферми, за да отговарят те на хигиенните изисквания, Танева каза, че няма никаква възможност България да поиска отново дерогация (удължаване на срока).

На въпрос за фермите, които се очаква да бъдат закрити, тя отговори, че тепърва ще се прави проверка, за да се изясни мащабът на проблема.

Холгер Крей, главен икономист за земеделските въпроси на Световната банка, коментира, че до 2050 г. секторът трябва да се справи с няколко глобални предизвикателства - ръста на световното население, което ще е над 9 млрд. души, засиленото търсене на храни, турбулентните метеорологични условия и парниковите газове.

Бившия еврокомисар Дачиан Чолош също коментира, че търсенето на храни ще расте въпреки икономическата криза и ще се наложи да произвеждаме все повече храни с все по-малко ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Изхвърля се 50% от храните - http://e-vestnik.bg/16643/pochti-polovinata-ot-proizvedenata-v-sveta-hrana-se-izhvarlya-na-bokluka/Доклад на ООН - хранителните отпадъци струва на световната икономика около 750 млрд. долара годишно и водят до отделянето на 3,3 млрд. тона парникови газове годишно. - http://***.greentech.bg/archives/45822А тоя *** ми говори за недостиг на храни - неукоста е голяма ОПИСАЛ СЪМ ВСИЧКО - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485НЕ МОГА ДА ТЪРПЯ ТАКАВА НЕУКОСТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още