IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите готвят компромисни промени в Закона за конкуренцията

Покрай търговските вериги депутатите се заемат и с антимонополния орган

13:38 | 05.06.15 г.
Управляващите готвят компромисни промени в Закона за конкуренцията

Покрай търговските вериги депутатите се фокусират върху КЗК

По повод промените депутатите от Реформаторския блок се фокусираха върху антимонополния орган. „Мандатът на Комисията изтича към края на годината, затова моментът е подходящ да се внесат промени, свързани с дейността й“, заяви Петър Славов, депутат от РБ. „КЗК с каквото и да става, накрая излиза, че няма проблеми и нарушения на конкуренцията нито с горивата, както и с търговските вериги, които имат единствено глоби с дребни суми за подвеждащи реклами“, мотивира се той.

В проекта на реформаторите се предлага публична процедура със състезателен характер  по избора на ръководство на КЗК.

Сега според закона Комисията извършва секторни анализи, но ако има риск за конкуренцията в даден сектор. Реформаторите настояват Комисията задължително да извършва анализи, не по-рядко от веднъж годишно за секторите, в които има предприятия с монополно или господстващо положение. Те предлагат, когато вътрешните цени на електроенергия, вода, горива, основни борсови стоки и други чувствителни стоки и услуги се отклоняват с над 5 процентни пункта от инфлацията за предходното тримесечие, Комисията да прави сравнителни анализи за себестойността на българските предприятия с господстващо положение, извършващи тези доставки и производители на същите стоки или услуги в ЕС и в съседни страни. 

Въз основа на тези анализи Комисията ще се произнася дали има данни за злоупотреба с господстващо положение. "Комисията ще бъде по-малко натоварена с тези анализи, отколкото ако съгласува всеки един типов договор на дружества с оборот над 50 млн. лв.“, настоя депутатът.

Според Петър Славов не е необходимо КЗК да одобрява всички типови договори между доставчици и супермаркети, както и те да са публични, както предлагат социалистите. Той предлага публикуването на типовите договори да е  временна мярка само ако има риск от сериозно увреждане на интересите на потребителите или на участниците на пазара.

Славов обясни, че типовите договори не трябва да се съгласуват от КЗК, тъй като тя ще бъде затрупана от контракти, които ще съгласува за месец – два и през този период търговците няма да могат да работят. "Типови договори трябва да съгласуват само търговците, за които КЗК е установила нарушение, но не и търговците с добросъвестни практики, ако срещу тях няма оплаквания", убеден е той.

РБ не са съгласни и с глобата от 10% върху оборота за злоупотреба с господстващо положение. Депутатите настояват да има диференциация на нарушението и спрямо него да се определя размерът на глобата, а не „всички да се поставят под квазирегулаторен режим от годините на плановата държава“, заяви народният представител.

Петър Славов обобщи, че приетият на първо четене проект на практика не засяга само търговските вериги, а всички участници на пазара, които достигат оборот 50 млн. лв.

Представителите на бизнеса продължават да настояват, че проектът на БСП ще доведе до ръст на цените. За одобрението на типови договори от страна на КЗК Димитър Спасов коментира, че това е „директна намеса в свободата на договаряне между търговци и доставчици, намеса в бизнес модела, която ни ограничава“. „Съгласете се, че процесите на търговия с череши, консерви, прах за пране и автомобилни гуми съществено се различават“, допълни той.

Генералният мениджър на „Кауфланд” се съмнява и за капацитета на КЗК да преглежда и одобрява договорите и общите условия. Както и другите представители на модерната търговия той настоява, че саморегулацията е най-добрият вариант за справяне с нелоялните търговски практики.

По повод редакциите на гласувания проект Петър Славов разясни, че реформаторите ще се опитат да обединят своите предложения с тези на колегите си от ГЕРБ.

Председателят на икономическата комисия в парламент Петър Кънев (БСП) определи лаконично проекта на Менда Стоянова, Делян Добрев и Йордан Цонев като по-мек вариант от този на социалистите.

Засега не е ясно с кои от предложенията на ГЕРБ и РБ ще бъде редактиран приетият на първо четене проект за изменение на ЗЗК. Сигурно е само, че предстои сблъсък между управляващите и социалистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още