fallback

При оставка на управител на БНБ наследникът ще кара цял мандат

ГЕРБ и реформаторите внесоха промени в Закона за БНБ

13:54 | 05.06.15 г. 1

При предсрочно прекратяване мандата на управител на БНБ или на член на Управителния съвет наследникът на поста няма да довършва мандата, а ще кара цял мандат. Тази промяна в Закона за БНБ е внесена днес в Народното събрание от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и Мартин Димитров, както и от техни колеги от ГЕРБ и РБ.

Проектът се състои само от една точка, която отменя сегашната разпоредба в закона, според която наследникът довършва остатъка от мандата.

В мотивите към проекта се казва, че ако промяната влезе в сила, при всички случаи членовете на Управителния съвет на Българската народна банка ще бъдат избирани с мандат от шест години.

Вносителите обясняват, че в сегашната си редакция разпоредбата е в несъответствие с Устава на Европейската система от централни банки и на Европейската централна банка (ЕЦБ), които са част от правната система на Европейския съюз. Там се изисква минимална продължителност на мандата от 5 години, която сега не може да бъде спазена.

Несъответствието е посочвано многократно от ЕЦБ в нейните Доклади от 2008, 2010, 2012 и 2014 г. Според трайно изразеното от ЕЦБ становище националното законодателство трябва да гарантира продължителността на мандата на управителя и на другите членове за вземане на решения. Предложеното изменение премахва несъответствието, а промяната е съгласувана с ЕЦБ още през 2010 г., се казва в мотивите.

На бюджетна комисия вчера Менда Стоянова коментира, че управляващите ще направят всичко възможно тази поправка да бъде гласувана максимално бързо от парламента, успоредно с избора на нов управител на БНБ, който се очаква да бъде избран в началото на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
fallback