IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Искров подава оставка до 19 юни, ако има номинация за поста му*

От БНБ отговориха, че управителят не участва в задкулисни договорки

16:34 | 04.06.15 г. 4
Менда Стоянова: Искров подава оставка до 19 юни, ако има номинация за поста му*

Управителят на БНБ Иван Искров е обещал да подаде оставка до 19 юни, ако дотогава има номиниран кандидат за неговия пост. Това съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред комисията.

Тя поясни, че в неофициален разговор с Искров миналата седмица са се разбрали за датата, тъй като оставката е необходимо условие за по-бързия избор на нов управител на БНБ.

По-късно пред журналисти Менда Стоянова уточни, че всъщност оставката на Искров се чака около средата на юни.

Според нея ако законовите процедури бъдат придвижени достатъчно бързо, е възможно в периода 1-3 юли да бъде избран нов управител на БНБ.

Днес бюджетната комисия прие процедурни правила за изслушването на кандидатите за управител на централната банка.

Правилата предвиждат, че управител на БНБ ще може да бъде номиниран от парламентарна група, като една група може да предложи няколко кандидати. Кандидатите ще имат до 20 минути да представят концепциите си пред бюджетната комисия. Комисията няма да класира кандидатите.

Ако няколко кандидати се получили повече от половината гласове на депутатите в пленарна зала, печели кандидатът с най-много гласове.

Депутатите от комисията гласуваха „за“ правилата единодушно.

При обсъждането им стана ясно, че депутатите нямат право да изискват от кандидатите конкретен образователен ценз или трудов стаж, защото в Закона за БНБ критериите са твърде общи. Там например пише, че кандидатът трябва да е „изтъкнат специалист“.

Менда Стоянова съобщи пред депутатите, че Съюзът на икономистите е номинирал Гълъбин Гълъбинов за управител на БНБ, но за да бъде разгледана кандидатурата му, някоя парламентарна група трябва да я издигне.

За кандидата за управител на централната банка Димитър Радев тя посочи пред медиите, че той е бил представен пред всички парламентарни групи, преди да е официално номиниран, тъй като от ГЕРБ се надяват партньорите им в коалицията и опозицията да го подкрепят, за да покажат, че парламентът стои зад новия гуверньор и предложенията му за реформи.

По-късно пред журналисти Менда Стоянова обеща, че процедурата ще бъде прозрачна, а представянето на концепциите в комисията ще бъде предавано онлайн.

Междувременно от БНБ разпростарниха съобщение, в което се казва: „Управителят на БНБ нееднократно е обявявал, че очаква постигането на политическо съгласие за избор на нов управител, като се следват законовите процедури в тази посока. Никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от името на управителя на БНБ. Надяваме се, че извънредната енергичност и агресия на политиците ще се трансформира в обществено полезни и конструктивни действия“.

В позицията се допълва, че управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите, демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка.

Изявленията за оставката на Искров са определени като опити за упражняване на влияние върху независима институция от страна на председателя на Комисията по бюджет и финанси.

*Новината е допълнена в 17.52 ч. с позицията на БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
2012
преди 8 години
тоя няма да подаде оставката, а само ще си намира причини за да не го прави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Искров се ядоса на Менда СтояноваБНБ публикува реакция на изявлението на Стоянова от по-рано днес, че ако на 19 юни гуверньорът не подаде оставка, тя ще отиде в БНБ да го набиеhttp://***.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-***/iskrov-se-iadosa-na-menda-stoianova-6037252 - И Аз не бих се жертвал за Дебелата Магарица - Менда Стоянова... - Винаги знае как да си поръча 100 /сто сопи/ на чужд гръб, но нека този път сама да си ги отнесе за здраве в Перник...Дим да ни няма - Хитър Петър и Настрадин Ходжаhttps://***.youtube.com/watch?v=7OuUE2PZR_sПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
лятото горещо... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
kriza64
преди 8 години
Мендата щяла да ходи да напляска Искров ако не си подаде оставката, че техния човек Радев да застане начело на БНБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още