IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Андронов: Изборът на управител на БНБ трябва да се случи бързо

Банкерите не желаят да влияят на избора, категоричен е той

15:41 | 31.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изборът на управител на БНБ трябва да се случи максимално бързо. Това заяви в ефира на “Хоризонт” председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

Във връзка с номинацията на Димитър Радев за поста, той посочва, че единственото, което знае по случая, е, че кандидатът се ползва с доверието и подкрепата на всички, които са работили с него през годините.

“Лично не го познавам, така че не бих могъл да кажа повече”, допълва Андронов.

По думите му банкерите не желаят да влияят на избора, фаворизирайки едно или друго име, но искат изборът да се случи бързо, за да може да бъде назначен шеф на “Банковия надзор”.

Според Андронов дискусиите и протакането продължават твърде дълго, а управителят тепърва ще трябва да предложи подуправител, който да ръководи “Банков надзор”.

Опитът на всички спрягани кандидатури е “повече от убедителен”, смята Андронов. Той призовава политиците да не прекарват следващите три месеца в дискусии, а да направят своя избор.

За предстоящата процедура по оценка на качеството на активите банките се готвят от повече от година. Тя е проведена от 120-те банки от Еврозоната преди преминаването ина на надзор на ЕЦБ. Методологията е изяснена, но БНБ трябва да адаптира всичко спрямо българските условия и да я възложи за оценка.

Подуправителят ще има огромна работа за вършене, защото ще трябва да подготви самото управление и търговските банки за успешно и спокойно преминаване на процедурата. Ако това не се случи по подходящ начин, ефектът ще е катастрофален, коментира Андронов.

По думите му България не е единствената страна, която не е приложила Директивата за преструктуриране и възстановяване на банките, която е изключително комплексна и сложна.

Спадът на лихвите по депозитите като че ли наближава своя край, смята Андронов. Според него може да се очаква това да се случи скоро и с лихвите по кредитите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
"...трябва да се случи..."Просташкият "новоговор" достигна небивали висоти сред т.н. "елитъ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още