IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова представи пред РБ кандидата за управител на БНБ Димитър Радев

Търсим максимална подкрепа за избирането на управител, коментира председателят на Комисията по бюджет и финанси

16:52 | 26.05.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Менда Стоянова представи пред РБ кандидата за управител на БНБ Димитър Радев

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ представи кандидата за управител на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев на среща в парламента с депутати от Реформаторския блок (РБ), предава БТА.

На срещата присъстваха заместник-председателите на парламентарната група на РБ Корман Исмаилов и Мартин Димитров, както и депутатите от групата Димитър Делчев и Антони Тренчев.

По думите на Стоянова това е информационна, опознавателна среща на първия номиниран за управител на БНБ. Тя поясни, че Радев вече се е срещнал с представители на Патриотичния фронт. Предстоят срещи и с останалите парламентарни групи.

"Търсим максимална подкрепа, консенсус за избирането на управител", заяви Стоянова. "Ако политиците подкрепим единно този път избора на управител, това би дало знак, че подкрепяме промяна в БНБ, подкрепяме стабилизирането на централната банка", заяви председателят на бюджетната комисия.

Менда Стоянова каза, че ако се постигне съгласие около номинацията на Димитър Радев, е възможно в едномесечен срок да бъде избран новият управител на БНБ.

Депутатът от РБ Димитър Делчев заяви, че на срещата с Радев са разговаряли за банковия надзор, за еврозоната и по други теми. На въпрос дали РБ ще подкрепи кандидатурата на Радев или ще издигне своя кандидатура, Делчев заяви, че е много рано, за да отговори.

“Ще информираме останалите колеги от парламентарната група, ще обсъдим и ще изработим наша позиция”, каза той.

По думите му Димитър Радев е експерт с голям опит в банковата сфера, идеите му са добре подплатени с експертиза.

Мандатът на сегашния управител на БНБ Иван Искров изтича през октомври 2015 г. Според разпоредбите на Закона за БНБ нов управител може да бъде избран не по-рано от три месеца преди изтичане на мандата на действащия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Така де. Май не го написах много ясно. Кариерата му се развива бурно още от предния Костов - Димитър (финасов министър при Жан). Много е трудно да се вярва на някой, който има пръст в онези събития. Все пак е бил зам. министър, няма начин да не носи отговорност за тази "случка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Така е с малките като нас. Има обаче една съществена разлика между СССР и САЩ . Като се абстрахираме от наложеният ни обществен строй , руснаците ГРАДЯХА държавата ни, докато САЩ ни връщат в годините преди 9 септември /деиндустриализират ни/. Едните градяха а другите рушаха и рушат.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Нямаме особен избор след като държавата ни е докарана до дотации от чужбина! :) Както писах кадърността не е от значение в нашия случай. Лоялността към работодателя е по важна. Експерти зад кулисите дал бог. И в бизнеса си е така, но .... в случая с държавата ни не е болшинството от граждани и гласоподаватели се явяват работодател както е прието да се мисли. И при предишното и при това /в по голяма степен/ Работодателите им са някъде на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Mammita
преди 8 години
Новит Дянков. Аз така бих коментирала тази новина. Ако смените МВФ от СВ-то му със Световна банка и получавате същинския Дянков. Не знам толкова ли сме ***, че за пореден път показваме, че не сме си научили урока, че неволята няма да дойде. Колкото и такива Дянковци да си вземем отвън никой няма да ни оправи. Имаме страхотни кадри и в България. Да, може и да нямат толкова натруфена биография, но са специалисти на много високо ниво. Ама ние нали сме си мързеливи чуждопоклонници....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Това е необходимо, но не достатъчно условие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
1984
преди 8 години
Schroeder ,объркал си форума:)За онова време питай Жан и Румен Генчев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Schroeder
преди 8 години
Да не забравяме и друга интересна част от биографията му. Голяма част от опита му е натрупан по времето когато беше зам. министър в правителството на Иван Костов. Та по негово време фалираха 17 банки, най-масовите фалити в Българската история. Сега да не вземе да направи един бис, че жална ни майка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
1984
преди 8 години
s3,за кво му е на новия управител(който и да е той) да знае " нашите нормативни актове и закони"?Има си правен отдел БНБ,подуправители-те да си отговарят.Гуверньора не отговаря ,той трябва да може да пее с правилните хора.Менда като е тръгнала да представя,нека намери време да представи и Искров на Цацаров,а той да си свърши работата.Това ще подейства възпитателно на следващите банкери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Като започнат да им обсъждат автобиографиите чак ми става смешно! Изооообщо нямат значение титлите им ! Ама ИЗОБЩО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
За каква експертиза пишеш? Експертиза се пише, автобиография също, образование ......също! Лесна работа . За няколко дена, който и да хванеш за ушите от "Люлин" , можеш по документи да го докараш Нобелов лауреат! В България тия неща нямат значение. От най голямо значение е КОЙ го поставя и ЗА КОГО ще работи! В случея е щатски служител ! Просто им го спускат, а те го представят. Това е! Разбира се няма да е единствения. Вероятно са им списнали няколко човека измежду които да избират. Т.е избор няма да има! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още