IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: В момента има обществена среда, за да се случи борбата с корупцията

Съдебната реформа, борбата с корупцията и върховенството на закона са темите, които РБ налага в дневния ред на страната, коментира вицепремиерът

12:21 | 06.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кунева: В момента има обществена среда, за да се случи борбата с корупцията

Съдебната реформа, борбата с корупцията и върховенството на закона са темите, които Реформаторският блок (РБ) налага в дневния ред на страната. Това каза по bTV вицепремиерът по европейските политики и лидер на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) Меглена Кунева, цитирана от пресслужбата на партията.

Кунева е категорична, че в момента у нас има обществена среда да се случи борбата с корупцията. Тя коментира още, че без РБ на ГЕРБ ще им се наложи да търсят друг коалиционен партньор, което няма да е добре за ситуацията в България и реформите.

„В момента у нас има общество, способно да се възмути, настоятелни хора, публичност, добър закон. Трябва да се сложат през конкурси хора да изпълнят задачите в Бюрото по антикорупция“, категорична е тя.

По думите й Румъния „не е единственият и изумителен пример“. В редица страни като Португалия, Франция, Германия, Словения, Хърватска хора на най-високо ниво бяха осъдени.

„Разликата между нас и тях е, че случаите на корупция се разследват и има висока обществена нетърпимост“, отговори Кунева на въпрос за мерките против корупцията.

„Вярвам, че и у нас това може да се случи. Ние не сме втора категория хора“, каза Кунева и добави, че е еднакво важно кой ще поеме антикорупцията и ще застане начело, но и ефективността на институциите, без които няма да има устойчивост на промените.

„Трябва да устоим и всички ние, политиците, и да не мислим, че след като сме го избрали, сме му направили услуга“, коментира вицепремиерът.

Попитана дали начело и на нашето Бюро по антикорупция ще бъде прокурор, както в редица други страни, тя каза, че е твърде рано да се каже и балансът в разделението на властите трябва да се спазва.

Меглена Кунева коментира коалиционното управление и предстоящите местни избори.

„Реформаторите са силни и са спечелили подкрепа именно след обединението на дясното пространство. Tова обединение ще даде тежест на РБ и на следващите избори. Без РБ ГЕРБ ще трябва да търси партньорства другаде, извън дясното. Именно заради тази консолидация на РБ ДБГ със своята тежест в Блока настоява за единна регистрация на РБ на местните избори“, категорична е тя.

Кунева изрази надежда, че РБ няма да направи старата грешка на дясното и да се затвори до твърди ядра, като се откаже да приобщава повече периферия.

„РБ има тежест тогава, когато има избиратели, т.е. когато печели избори“, подчерта лидерът на ДБГ Меглена Кунева и потвърди, че партията й, със своята голяма тежест в РБ, стои зад кандидатурата на Соломон Паси за кмет на София като един от основателите на СДС и отявлен евроатлантик.

По думите й електоралният успех на ГЕРБ се дължи на привличането на периферни избиратели. Кунева посочи още, че РБ е изключително важен за развитието и стабилността на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
СТИГА с този просташки израз СЛУЧВА СЕ. Случва се нещо СЛУЧАЙНО. Като тази госпожа, например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още