IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Промяна на Конституцията и съдебна реформа ще има

Предстоят сериозни усилия за осигуряването на политическа подкрепа, заяви вицепремиерът

10:47 | 15.05.15 г.
Кунева: Промяна на Конституцията и съдебна реформа ще има

Промяна на Конституцията и съдебна реформа ще има, въпрос на дни е, каза пред БНТ вицепремиерът Меглена Кунева.

„Всички в Народното събрание гласуваха за съдебната реформа, няма връщане назад, иначе ще означава, че някои от парламентарните сили са излъгали. Ако в седмицата, която идва, няма съгласие по всички въпроси и някои политически сили прилагат тактиката на отлагането, това означава опит да прикрият, че са против съдебната реформа“, заяви тя.

Кунева отрече, че реформата ще се протака до октомври, за да бъде използвана като тема в предстоящите местни избори. Тя посочи, че в Конституцията трябва да бъде дадена възможност за законодателна инициатива при определено число поискали я граждани, подобно на правото на законодателна инициатива в ЕС.

По думите й e възможно до юни промените в Конституцията за съдебната реформа да минат на първо четене. Това ще е ясна декларация, че сме сериозни по най-важната тема, изтъкна тя и допълни, че това ще успокои опасенията на Патриотичния фронт, че управляващите отлагат реформата за есента.

„Ще се преброят хората, които гледат сериозно на държавата и които искат да сме в една „сива зона“, допълни вицеперимерът.

По темата за разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) и необходимата за това подкрепа от парламентарните партии тя каза, че това ще е сериозна стъпка да се лекуват някои от сегашните несъвършенства – влиянието на прокуратурата върху съдиите и обратно. В някои страни ВСС не е разделен, но в България моделът не работи, смята тя.

По въпроса за мнозинството тя посочи, че предстоят сериозни усилия. 

“Няма план “Б”, Конституцията трябва да се промени, Законът за съдебната власт трябва да влезе, трябва максимално да покажем национално съгласие по тази тема и съгласие на всички магистратски гилдии”, подчерта Кунева.

По въпроса за Шенген тя изтъкна, че имаме пълна готовност по така наречените „сини граници“. „Ние не сме втора категория хора, заслужаващи втора категория сигурност“, изтъкна вицепремиерът и за пореден път подчерта, че не трябва влизането в Шенген да е обвързано с реформата на съдебната система.

За Македония тя посочи, че страната е дестабилизирана, а хората са недоволни и неспокойни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още