IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са рисковете в процеса на съдебната реформа

Необходими са мерки срещу зависимостта на прокуратурата и капсулирането на системата, заяви проф. Иван Тодоров

09:12 | 22.04.15 г.
Какви са рисковете в процеса на съдебната реформа

В процеса на съдебната реформа трябва да бъдат избегнати два основни риска -  капсулирането на съдебната система и поставянето на  прокуратурата в зависимост от изпълнителната власт. Това каза юристът проф. Иван Тодоров пред телевизия Bulgaria On Air по повод дебата за бъдещето на съдебната реформа.

Той коментира, че намерението да бъде разделен на колегии Висшият съдебен съвет (ВСС) няма как да се случи без  промени в Конституцията, а това не е било предвидено в първоначалната стратегия. Сега ставало ясно, че промените в основния закон са задължителни. В същото време преди избори всеки бяга от реформите, каза проф. Тодоров.

Запитан какво ще стане, ако разделянето на ВСС се окаже неудачно, той отговори, че се промяната не е безусловна и не е най-същественото в съдебната реформа.

„Има две големи опасности – съдебната система да е зависима или да се затвори сама в себе си, при което може да настъпи ентропия – процес на разпад. В тази камарата, която ще управлява прокуратурата, ще имат мнозинство на избраните от Народното събрание, но истината е, че то се контролира от изпълнителната власт. Ще излезе, че назначенията в прокуратурата и изборът на главен прокурор ще зависят от изпълнителната власт“, опасява се юристът.

Сега не се предвиждат мерки за избягването на тези рискове, но въпросът трябва тепърва да се реши по оптимален начин, допълни той.

Проф. Иван Тодоров коментира още, че са необходими организационни промени, защото  ВКС и  ВАС са претоварени, затова той препоръча да се въведат ограничения в касационното производство.

Юристът определи призоваването в България като „допотопно“ и по думите му то парализира процеса на уведомяване.

Съдебната реформа има много аспекти и трябва да се прави във всички сфери едновременно, допълни юристът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още