IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младежите, които не учат и не работят, са най-голямото предизвикателство

Държавата все още не намира „подходящите канали“, за да стигне до тях

16:22 | 09.06.15 г. 11
Младежите, които не учат и не работят, са най-голямото предизвикателство

Най-голямо предизвикателство за пазара на труда са младите, които не работят, не учат и не са регистрирани в бюрата по труда. Това каза Стефка Лиманска от Министерството на труда и социалната политика на кръглата маса за справяне с проблемите на младежката безработица, предаде Агенция „Фокус”.

Преди месец национално изследване показа, че 22% от младите хора у нас не работят, не учат и не се квалифицират, което нарежда България на първо място сред страните членки на Европейския съюз (ЕС) по този показател.

Загубите за икономиката ни от т. нар. група NEETs (neither in employment nor in any education or training - бел. ред.) са за близо 2 млрд. лв. годишно, а щетите откъм човешки потенциал са още по-големи, според изследването.

По думите на Лиманска това, което се прави за ограничаване на безработицата сред младите хора, не достига до тях, защото „нямаме подходящите канали“.

Според проучването младите хора със завършено средно образованиене учат и не работят, са 48 на сто от всички в групата, а тези, които започват да учат във висши училища, но поради някаква причина прекъсват образованието си, са 0,4 на сто. 

От групата 5 на сто са тези, които са със завършено висше образование. Те остават извън пазара на труда, защото не успяват да намерят подходяща за квалификацията си работа или не са доволни от заплащането, показват резултатите от  националното изследване.

„Други са проблемите на необразованите млади хора, които ние се опитваме да върнем в образователната система и да им дадем нов шанс. Да повишим мотивацията им“, допълни експертът.

„Не е логично България да е в първите места на младежи, които нито учат, нито работят”, на мнение е зам.-министърът на спорта Калин Каменов. Той заяви, че всички институции заедно трябва да предприемат мерки, но не на приказки, а на терен.

"Активно работим по Закона за училищно и предучилищно образование, в който се надявам, че ще се намерят решенията за проблемите", допълни заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 6
Sakamano
преди 8 години
Високата заплата е средството да си намериш добър служител и да го задържиш на работа. Не е стимул за некадърника и мързеливеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Високата заплата , казваш не е стимул ...а какво е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
Sakamano
преди 8 години
Имам опит и като работодател и като работник. Мога само да кажа, че високата заплата не е никакъв стимул. Ако човек е съвестен, той ще работи еднакво добре и за 400 и за 4000 лева, но понеже такива хора са рядкост, те лесно си намират добре платена работа. А който си е мързелив, не можеш да го накараш да работи по-добре с повече пари. Той просто ще взема парите и пак ще отбива номера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Е нали са гласоподаватели, партиите ще се погрижат да има за тях ядене, пиене и кючек :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Да питаме Ровъра , като работодател ...дали ше е съгласен с тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
I
преди 8 години
Подходящите канали са мобилна реклама във Фейсбук, Туитер и Инстаграм. И заплата като в страните, към които бягат българските образовани младежи... САЩ, УК, Германия...Ще са съгласни да работят за тези заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Държавата все още не намира подходящите канали, за да стигне до тях.Няма и да ги намери. Императора е прав , всичко що е читаво е навън...а пък туй що е вътре е основно кафяво на цвят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
ert
преди 8 години
Не съм коментирал за ромите, аз говорех за обикновени български младежи, много от познатите ми младежи просто не започват никога работа, а си въртят някакви търговийки, казано в най-общия смисъл. Не говоря да си правят фирми, а обикновен примитивен алъш-вериж, тук чули нещо, там друго, и така си докарват колкото една мизерна заплата, като не бъхтят по цял ден. Лошото е, че стават все повече с годините, но са си прави младите. Защо да превиват гръб по цял ден за едни 400лв. на месец, като толкова могат да изкарат и без робския труд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Repoman
преди 8 години
Загубите за икономиката ни били 2 млрд.лв.? Ако това е вярно, човек може да си зададе логичния въпрос, ако загубите са толкова големи заради едни 22% неработещи млади, т.е. да има към 300-400к млади в тази категория, ако приемем че младите у нас са около 2 млн. общо, то значи на неработещ младеж загубите се падат поне към 5к лв. на година, т.е. около 400лв/месец. Ако тази сума се сложи към символичните заплати за младите от 400лв. и така младите започнат да вземат по 800лв/месец, ето ти решение на проблема. За 800лв. заплата много от младите ще се съгласят да работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 3
ert
преди 8 години
Нищо чудно не намирам в младите които, нито учат, нито работят у нас.1. Не всички стават да учат висше, а и не всички имат средства да го направят, защото у нас висшето е с пари, а и стипендиите не стигат за издръжка.2. Ако не учиш може да работиш за 400лв., или просто да не работиш и да заработваш по някой лев по други начини, дребни сделки, алъш-вериш и т.н. Проблемът е, че 400лв. е сравнително малка сума и младите лесно си я изкарват по други начини, а не с блъскане по цял ден.3. За да се стимулират младите да работят нормална работа, трябва да се оправят африканските заплати у нас, поне до нивото на Румъния например.Младите просто виждат че няма смисъл да блъскат като роби за символична заплата, и не го правят съответно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още